Novosti
AKTUALNO PRIJEPODNE

Saborski aktualac: Satira, cenzura, niži PDV i obiteljsko nasilje
Objavljeno 17. siječnja, 2018.
Davor Bernardić pitao premijera Plenkovića “Di su pare?”, aludirajući na blokiranu satiričnu Facebook stranicu

Nakon jednomjesečne stanke Sabor je u srijedu Aktualnim prijepodnevom nastavio zasjedanje, a zastupnici su premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima postavili pedesetak pitanja.

Između ostaloga, premijer je dao naslutiti da Vlada planira smanjenje PDV-a. Podsjetivši ga kako je u kampanji obećavao da će, ako postane premijer, smanjiti PDV, Marijo Habek (SDP) zapitao je Plenkovića hoće li održati to obećanje. “Da ili ne”, zatražio je Habek, na što je s “da” kratko odgovorio Plenković i dometnuo “Što ćemo sad”.

Ratifikacija Konvencije

Premijer je priznao da izjava ministrice Nade Murganić o slučaju navodnog obiteljskog nasilja župana Alojza Tomaševića nije bila najsretnija ni najspretnija, ali i ustvrdio kako bi Murganić, prema svome habitusu, bila zadnja osoba koja bi insinuirala toleriranje bilo kojeg nasilja, a kamoli nasilja u obitelji i nad ženama. Nemamo ni mrvicu razumijevanja za nasilje, učinit ćemo sve da mehanizmima koje država ima stanemo na kraj tom groznom fenomenu, odgovorio je premijer Sabini Glasovac (SDP), koja ga je pitala je li mu neugodno zbog ministričine izjave i zašto nije tražio njenu odgovornost. Njenom izjavom “opaljen je šamar” svim zlostavljanim ženama i nitko to ne može osporiti, ustrajala je Glasovac.

Premijer se osvrnuo i na proces ratifikacije Istanbulske konvencije. SDP-ova Vlada, koja je tu Konvenciju potpisala, imala je dvije godine da je uputi na ratifikaciju, no to nije napravila, rekao je Plenković. Podsjetio je kako je lani izjavio da će Hrvatska ratificirati Konvenciju, da je ministrica Murganić provela sve potrebno da se organizira javno savjetovanje, kroz što se vidjelo da je tema kojom se Konvencija bavi – nasilje nad ženama, postala sporedna, a neki ljudi u prvi plan stavili su pitanje rodne ideologije. “Čini mi se da tu raspravu moramo do kraja rasvijetliti i vidjeti što nam Konvecija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva. Prema tome, učinit ćemo sve u ovome mandatu Sabora i Vlade da to pitanje razriješimo na najbolji način”, poručio je.

Humorističan pristup

Šef oporbe, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, prozvao je premijera Plenkovića zbog cenzure upitavši ga “Di su pare?”, aludirajući time na istoimenu blokiranu satiričnu Facebook stranicu. “Di su pare? Gdje je Pretjerivač, Ministarstvo ljubavi?... Zašto Facebook stranica 'Di su pare?' ne može nastaviti raditi u Hrvatskoj? Pratilo ju je više od 300 tisuća ljudi, i ja sam je pratio i smijao se kad su bili satirični prema meni. Vlada ne smije zabraniti satiru, gušiti, gurati satiru i zabranjivati Facebook stranicu”, nabrajao je Bernardić. Premijera je upitao što će napraviti da spriječi satiranje satire u Hrvatskoj.

“Ne znam je li vaše pitanje plod team buildinga ili analitičkog pristupa problemima s kojima se društvo suočava, pa i Vlada. Što se tiče satire, humora i ironije i tko želi na taj način pratiti fenomene u hrvatskom društvu ja sam apsolutno za to. Velik sam pobornik humorističnog pristupa politici”, rekao mu je Plenković.

Što se tiče Vlade, kaže, otvoreni su za kritiku na duhovit način i podržavaju svu slobodu. “Što se tiče vaše aluzije na cenzuru na film - koliko znam HRT je neovisan u odabiru svoga programa. Čini mi se da je film prikazan i tko hoće neka ga gleda, a tko ga ne smatra u umjetničkom smislu idealnim, može izraziti svoj stav. U Hrvatskoj nema cenzure i svatko ima mogućnost govoriti što želi i što misli sukladno zakonskim propisima i odgovornosti”, rekao je Plenković. Dodao je, međutim, da to ne znači da moderno vrijeme komunikacija treba dopustiti govor mržnje.

Bernardić mu je uzvratio kako “Di su pare?” nije poticala govor mržnje. “Ne možete pod govor mržnje podvući satiru i sa zakonom kojim idete cenzurirati društvene mreže i Facebook sadržaj”, rekao je. Premijeru je poručio i kako su ljetos mladići koji su ružno pisali o njemu uhićeni, NO HRT-a je smijenjen jer je upozorio na korupciju, a nedavno je, tvrdi, jedan od ministara pokušao zabraniti emitiranje filma Ministarstvo ljubavi. “Hrvatska je u cenzuri, a ljudima oduzimate slobodu govora i javne riječi, i mi vam to nećemo dopustiti”, poručio je Bernardić.

Dijana PAVLOVIĆ/H
O VAŽNOSTI ĐURE ĐAKOVIĆA

Vlada respektira i razumije važnost Đure Đakovića za Slavonski Brod, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić HDZ-ovu Peri Ćosiću koji je prenio bojazni da Vlada neće brinuti o toj tvrtki nakon što ju je, revidirajući listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa, skinula s te liste. Pozornost koju Vlada posvećuje društvima u kojima je dioničar, nije povezana s bilo kakvim popisom, ističe Dalić, i navodi da nova Uprava Đure Đakovića ima vrlo jasne instrukcije da treba učiniti “najveće napore” u daljnjim aktivnostima za traženje potencijalnog strateškog partnera, proširenju tržišta i broja kupaca, te poduzeti sve mjere na smanjivanju troškova i restrukturiranju.

INFORMACIJE O DRŽAVNOJ ZEMLJI

Saborski zastupnik Tomislav Žagar pitao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zašto je ukinut informacijski sustav iz kojeg bi bilo vidljivo tko raspolaže i s koliko državne zemlje i u kakvom je stanju to zemljište. Ministar Tolušić odgovorio mu je kako se odustalo od informacijskog sustava, jer su za vrijeme ministra Tihomira Jakovine utvrđene malverzacije sa skupim softverskim sustavom. Žagar je, nezadovoljan ugovorom, konstatirao da argument o zloupotrebi prijašnje garniture ne bi trebao biti opravdanje za nepostupanje njegovog ministarstva.