Novosti
PREDSJEDNICA RH U SARAJEVU

Hrvatska je uvijek bila
i ostat će prijatelj BiH
Objavljeno 17. siječnja, 2018.
Kolinda Grabar-Kitarović: Često su mi pripisivane izjave koje nisam davala

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u srijedu u Sarajevu kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH i snažan zagovornik jednakopravnosti svih njezinih naroda i građana, te je istodobno izrazila žaljenje zbog nepotrebnih političkih sukoba između dužnosnika dviju država proteklih tjedana, uključujući i optužbe koje su iz BiH stizale na njezin račun.

“Na žalost, često su mi pripisivane izjave koje nisam davala”, kazala je predsjednica na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem na početku njezina službenog trodnevnog posjeta BiH. Kazala je kako je u Sarajevo došla da bi poslala jasne i nedvojbene poruke o politici Hrvatske i svojim osobnim stajalištima prema BiH.

“Moja je prva dužnost štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, ali isto tako želim graditi mir i prijateljstvo sa susjednim državama i nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego s BiH. Hrvatska je obvezna pozorno pratiti zbivanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, a to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja”, kazala je hrvatska predsjednica, podsjećajući na obveze koje Hrvatska ima kao potpisnica Washingtonskog i jamac Daytonskog sporazuma. Dodala je kako i osobno želi podržati BiH kao prijatelj te zemlje i da Hrvatska želi BiH samo dobro u unutarnjem razvoju i na putu prema članstvu u EU i približavanju NATO-u.

Razgovore s članovima Predsjedništva BiH opisala je “vrlo otvorenima”, ustvrdivši kako je dominirala pozitivna dimenzija, te je najavila intenziviranje komunikacije i rješavanje otvorenih pitanja kroz “tihu diplomaciju”. Kazala je kako otvorena pitanja nepotrebno opterećuju uzajamne odnose. Podsjetila je kako je Hrvatska uložila gotovo milijardu eura u gospodarstvo u BiH, dok je vanjskotrgovinska razmjena između dviju država samo u protekloj godini iznosila 1,6 milijardi eura, što jasno ilustrira povezanost RH i BiH. Grabar-Kitarović ocijenila je kako je stoga žalosno što se posljednjih tjedana i mjeseci u obje države stvarala negativna klima i oko njezina posjeta i oko uzajamnih odnosa, pa je stoga vrijeme u izravnom razgovoru i dijalogu poslati jasne i nedvojbene poruke o potrebi jačanja suradnje i prijateljskih odnosa.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako čelnici BiH moraju rješavati otvorena pitanja u zemlji na temelju jednakopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, uključujući tu kao “ključni izazov” očekivane promjene izbornog zakona na tragu odgovarajućih sudskih presuda, pri čemu je primarni cilj izbjeći eventualnu paralizu vlasti nakon izbora najavljenih za listopad. Hrvatska pritom ne želi nametati nikakva rješenja, istaknula je Grabar-Kitarović.

Brigu za hrvatski narod u BiH opisala je kao sastavni dio brige za dobrobit svih naroda i građana u BiH. “Bojim se (...) da se to često promatra kao igra 'nultoga zbroja', odnosno da je dobitak za jedan narod automatski gubitak za drugi. To tako ne može i ne treba biti, a zalaganje za prava hrvatskog naroda ni na koji način ne znači da bi to trebalo biti na račun drugih naroda i nacionalnih manjina”, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost hrvatskoj predsjednici na njezinu odnosu prema BiH, izražavajući nadu kako će ovaj posjet pridonijeti stabiliziranju stanja u toj zemlji. Kazao je i kako vjeruje da ni jedno od otvorenih pitanja u odnosima između dvije države nije toliko teško da se ne može riješiti razgovorom. Ustvrdio je kako BiH sama treba urediti svoje unutarnje odnose, a Hrvatska joj u tome treba biti partner.

HINA
PELJEŠKI MOST ĆE SE GRADITI, ON NIJE USMJEREN PROTIV INTERESA BiH

Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je kako nema nikakvih zapreka za početak gradnje Pelješkog mosta. “Pitanje Pelješkog mosta apsolutno nije usmjereno protiv interesa BiH”, kazala je hrvatska predsjednica. Objasnila je kako je članove bosanskohercegovačkog državnog vrha izvijestila o sadržaju pisma što ga je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u kojemu jasno stoji kako sa stajališta EU-a nema nikakvih zapreka gradnji Pelješkog mosta. Kazala je kako je gradnja mosta prije svega pitanje povezivanja hrvatskog, odnosno teritorija EU-a, koje se nepotrebno pretvorilo u bilateralni problem između Hrvatske i BiH. Naglasila je važnost gradnje mosta za razvoj Pelješca, a od čega bi koristi imao i Neum, jer se tamo više ne bi stvarale kolone na graničnim prijelazima.

SAMO DESETAK PROSVJEDNIKA

Manja skupina prosvjednika okupila se u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu u povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. U prosvjedu koji je ranije najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost, sudjelovalo je desetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv “tuđmanizacije BiH”, te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema žrtvama agresije na BiH. Prosvjed je predvodio predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić.

Možda ste propustili...