Osijek
DRUGI DANI POSLOVA U TURIZMU

Slavonci tražili svoju priliku za posao kod 70-ak poslodavaca
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
- Predala sam životopis na dva mjesta - kaže nam Dragica Moric iz Vukovara

Dani poslova u turizmu lani su ostvarili sjajne rezultate pa ne čudi što je ta manifestacija održana i ove godine, u srijedu, i u Osijeku. U dvorani Gradski vrt oko 70 izlagača - velikih hotelskih kuća, ali i manjih koje pripadaju obrtničkim komorama - predstavilo je svoje ponude poslova, odnosno slobodna radna mjesta. Na manifestaciju su već ujutro stigle stotine nezaposlenih, i to ne samo iz Osijeka nego i iz drugih gradova i općina.

- Očekujemo da će se u Osijeku te potom i u Zagrebu i Splitu odazvati oko 12 tisuća nezaposlenih osoba i stupiti u kontakt s poslodavcima te sklopiti ugovore o radu kako bi riješili svoj status na tržištu rada. Nakon sjajnih prošlogodišnjih rezultata i ove godine očekujemo pojačano zapošljavanje u turističkoj sezoni. Hrvatski Zavod za zapošljavanje pokrenuo je anketu među nezaposlenima i dobra je vijest da je od današnjih 193 tisuće nezaposlenih, njih više od 22 tisuće iskazalo interes za rad u turizmu – rekao je Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a. Dodao je kako je prošle godine oko 1700 osoba upućeno u projekt obrazovanja, a do početka sezone uputit će ih još oko 2500, što će im povećati kompetencije i vještine.

Dani poslova u turizmu nisu privukli samo nezaposlene, nego i one koji će tek tražiti svoje mjesto na tržištu rada. Među njima je i 17-godišnji Marko Đerđ, učenik Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, koji se unaprijed raspituje o najpovoljnijem poslu u struci.

- Konobar sam i volio bih raditi u struci na moru. Dobro je informirati se unaprijed i vjerujem da ću naći nešto što će mi se svidjeti - rekao nam je Đerđ.

Dobrom se poslu nada i Dragica Moric iz Vukovara koja već šest godina radi u sezoni u Dubrovniku, no željela bi naći posao na nekoj bližoj lokaciji.

- Radila sam kao pomoćni radnik u kuhinji i zadovoljna sam, ali mi je Dubrovnik daleko. Predala sam životopis na dva mjesta i nadam se da će biti nešto od toga - rekla je Moric.

Želju da Slavonci rade u turizmu, ali u Slavoniji izrazio je zamjenik župana osječko-baranjske županije Petar Lagator, u nadi da će ova manifestacija donijeti dobre rezultate. Sudeći prema prvim kontaktima između poslodavca i potencijalnog radnika, ali i riječima pomoćnice ministra turizma Olivere Shejbal, tomu će doista biti tako.

- Prošle je godine nakon ove manifestacije više od 7000 ljudi pronašlo svoje radno mjesto i nema razloga sumnjati u to da će tako biti i ove godine – poručila je Shejbal i zahvalila organizatorima – Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ministarstvu turizma, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Hrvatskoj udruzi poslodavaca te Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu.

Marija MIHELIĆ
DOBAR DAN, TRAŽITE LI POSAO?

Dobar dan, tražite li posao? - rečenica je koju je moguće čuti samo na Danima poslova u turizmu, a našoj ju je novinarki uputio Boris Rozman uime tvrtke Fina – gotovinski servisi d.o.o. Pojasnio nam je da su u potrazi za čistačicama.

- Radimo za velikog klijenta koji ima kampove na otoku Krku i riječ je o čišćenju i održavanju kampova. Od početka manifestacije danas već je obavljeno dosta razgovora i vidjeli smo da su mnogi zainteresirani, a motivacija im je novac – rekao je Rozman.

Slavonce potražuje i HTP Orebić. Od Frana Vidovića čuli kako su u potrazi za kuharima, konobarima, servirkama i sličnim kadrom te da nude sezonsko zapošljavanje za razdoblje do šest mjeseci uz dobra primanja i uvjete...

Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana