Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Zob na sto načina
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

Budući da slovi kao namirnica za suvremenog čovjeka, a službeno je proglašena i medicinskom biljkom 2017. godine, zob je, logično, svoj put pronašla i do osječkih tržnica. Tako će upravo ona biti glavni lik ovotjednog Zelenog četvrtka (18. siječnja) na glavnoj tržnici, kada će se na štandu OPG-a Siladi predstaviti “Mentalni fitnes uz zob na 100 načina”.

Naime, zob se već osam stoljeća koristi kao ljekoviti pripravak, ali su joj tek nedavno znanstvena istraživanja dala potpunu vjerodostojnost. Tako je utvrđeno kako je zob bogata bioaktivnim kemijskim sastojcima, a njezina anioksidativna svojstva omogućavaju protuupalno djelovanje i zacjeljivanje rana. Uz to, zob izravno smanjuje rizik od stvaranja masnih naslaga na stijenkama krvnih žila, smanjuje posljedice ateroskleroze, pomaže u borbi s dijabetesom, a ima i snažan antikancerogeni potencijal. Naposljetku, pozitivno djeluje i na kognitivne funkcije i mentalno zdravlje, pa pruža korisnu podršku kod stresa, depresivnih stanja i anksioznosti.

Stoga su svi Osječani pozvani ovoga četvrtka upoznati tu svestranu namirnicu, koja nudi veliku podršku zdravlju ljudi, a može se pripremiti na iznimno ukusne načine. Mr.M.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike