Regija
BRANITELJSKA UDRUGA

Novac za odlazak na rehabilitaciju sami su osigurali
Objavljeno 17. siječnja, 2018.
Organizirali su do sada i četiri informatičke edukacije za branitelje i članove obitelji

PODGORAČ - Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Podgorač od osnutka 2010. godine organizira brojne aktivnosti u cilju promicanja i očuvanja identiteta Domovinskog rata, ali i u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja branitelja, ratnih vojnih invalida, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja. Posebno je uspješna u privlačenju novca Ministarstva branitelja za projekte koje sama sastavlja i kandidira. Zahvaljujući projektima, do sada je udruga provela nekoliko ciklusa projekta “Branitelji jednakih mogućnosti” u okviru kojih je uspješno organizirala četiri informatičke edukacije za branitelje i članove njihovih obitelji te kreativne radionice za supruge branitelja, ali i za širu zainteresiranu javnost. Sve radionice održavane su u Osnovnoj školi Hinka Juhna u Podgoraču pod stručnim vodstvom njihovih djelatnika.

Svake godine podgorački UHBDR organizira i studijska putovanja u Knin i Vukovar te obilježavanje Dana hrvatskih branitelja općine Podgorač. Partneri u projektima su Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Orao Orahovica-Našice, Udruga udovica branitelja Našice, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Osječko-baranjske županije i Udruga vojnih ratnih invalida Našice.

Udruga je prije nekoliko dana počela provoditi projekt medicinske rehabilitacije u svrhu pružanja zdravstvene skrbi članovima, a koji se, uz stručno vodstvo realizira u Termalnom lječilištu Bizovačke toplice.

- Agresija na Hrvatsku izazvala je brojne i teško mjerljive tragove u zdravstvenom stanju branitelja. Sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojemu su branitelji na borbenoj liniji bili izloženi nepogodnim vanjskim uvjetima zasigurno je utjecalo na povećanu radnu nesposobnost koja je kasnije pogodovala ne samo socijalnom isključivanju nego i raznim zdravstvenim obolijevanjima. Želimo adekvatnu zdravstvenu skrb koja je do sada izostajala i nedostajala braniteljima, ali i vojnim invalidima iz Domovinskog rata – kaže Ivica Paulić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Podgorač.

Desetodnevna rehabilitacija u koju je uključeno 20 branitelja obuhvaća specijalistički pregled pri dolasku i na odlasku, hidrogimnastiku u bazenima, elektroterapiju, podvodnu djelomičnu masažu, suhu manualnu masažu, korištenje bazena i toplih kupki te svih sportskih objekata i rekvizita.

Snježana FRIDL
Očekuju sve veće potrebe

“Uz dosadašnju problematiku ratnih vojnih invalida s najtežim stupnjem oštećenja organizma na temelju ranjavanja, ozljeda ili obolijevanja, a s obzirom na starenje populacije, očekuje se da će zdravstvene potrebe branitelja biti sve izraženije. Posebno kod onih branitelja koji se nalaze u težoj materijalnoj situaciji na ruralnim područjima”, zaključuje Paulić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike