Regija
VIŠE OD 220 GODINA NAKON UTEMELJENJA

Svetište u Bistrincima će dobiti rasvjetu
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

BISTRINCI/BELIŠĆE - Posljednji posjet osječko-baranjskog župana Ivana Anušića Belišću bio je i u znaku najave rješenja nešto manjeg, ali dugoočekivanog pitanja za vjerski život ovih prostora – pitanja elektrifikacije svetišta svete Ane u Bistrincima.

Svetište je utemeljeno prije više od 220 godina i nosi titulu jednog od najpopularnijih svetišta u ovom dijelu Slavonije, a već desetljećima za potrebe rasvjete i ozvučenja na misama koristi agregat. Evidentan je i nedostatak javne rasvjete od izlaza iz sela do svetišta udaljenog dva kilometra koji se nalazi uz rijeku Dravu. Takva tradicija nastavljena je i nakon što je prije nešto više od 20-ak godina sagrađen novi objekt svetišta uz poklonac svete Ane. Premda svetište pohodi najveći broj vjernika na sam blagdan svete Ane (26. srpnja), poznato je da se vjernici, djeca i mladi, ali i brojni turisti i rekreativci na ovom mjestu mira, molitve i odmora rado okupljaju tijekom cijele godine, posebice u dane vikenda. Bilo bi ih, kažu, sigurno još i više kada bi se riješio problem elektrifikacije i javne rasvjete do njega.

Ovu problematiku prilikom posjeta ovome svetištu na blagdan svete Ane prošle godine, županu Anušiću izložio je župnik Župe Belišće fra Branko Janjić, zamolivši ga za pomoć u njezinu rješavanju.

- Nakon što me je saslušao i zainteresirao se za naš problem, Županiji smo uputili službenu zamolbu za pomoć te se nadamo da će se ubrzo u suradnji s Gradom Belišćem, koji nam je do sada u svemu izlazio ususret, uskoro riješiti i ovo pitanje - potvrdio nam je belišćanski župnik.

Zbog svoje važnosti isto se pitanje nije moglo zaobići i prilikom nedavnog radnog posjeta župana Anušića sa suradnicima Gradu Belišću, gdje ga je za pomoć zamolio i gradonačelnik dr. Dinko Burić. On je tada kazao kako je riječ o problemu koji se nastoji riješiti već godinama, te kako postoji i određeni projekt izrađen u suradnji s HEP-om, ali sve je stalo nakon uvođenja električne energije u posljednjih nekoliko vikendica na izlazu iz Bistrinaca.

- Od njih pa do svetišta trebalo bi postaviti 30-ak stupova za javnu rasvjetu, što bi bilo dovoljno da se problem dugoročno riješi, a priča s agregatima ode u povijest - napomenuo je Burić županu. On je već krenuo u iznalaženje rješenja.

Naime, župan Anušić u Belišću je kazao kako je već obavio određene pregovore s čelnicima HEP-a, te kako se planira zauzeti da se isti problem što je moguće prije i kvalitetnije riješi, što nam je i jučer službeno potvrdio.L.Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike