Regija
KAKO POSLUJU VINKOVAČKI I VUKOVARSKI BAZENI

Szabo: Plivalište je veliki potrošač, ali i generator zbivanja
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

Vezani članci

KAKO POSLUJU VINKOVAČKI I VUKOVARSKI BAZENI

Ilić: Prihodi bazena nikada ne mogu pokriti troškove

VUKOVAR - Javna ustanova Sportski objekti u Vukovaru osnovana je prošle godine, a profunkcionirala je početkom ožujka ove godine otvaranjem plivališta. Osim o plivalištu skrbi se i o Tenis centru u Vukovaru, SRC-u Lijeva bara i sportskoj dvorani u Borovu naselju. Njezin ravnatelj Ivan Szabo kaže kako je plivalište najkompleksniji objekt, ali i najveći potrošač, no istodobno i najveći generator zbivanja u sportskim objektima u gradu.

- Za razliku od Vinkovaca i Osijeka, imamo olimpijski bazen s vanjskim kupališnim dijelom, kao i ugrađenu mobilnu platformu kako bi se mogli održavati programi za malu djecu. Želimo djelovati društveno odgovorno i biti pristupačni građanima pa su cijene naših usluga niže za 25-30 posto u usporedbi s bazenima u okolici. Izgradnja je financirana državnim novcem i Grad nije imao direktnih ulaganja. Za devet mjeseci imali smo više od 90 tisuća korisnika, što je pokazatelj iznimne posjećenosti. Osim bazena imamo i fitness centar i saune, pokrenuli smo puno programa, najviše za djecu i mlade - rekao je Szabo i naglasio kako je obuku neplivača za djecu osnovnih škola prošlo 1700 učenika, a organizirano je i privikavanje na vodu za djecu vrtićkih skupina. Programi su, zahvaljujući potpori Crvenog križa, bili besplatni.

- Ni jedan bazen na svijetu nije isplativ u smislu da ulaznicama i programima sam sebe održava. Znam da ima prigovora kako je održavanje preskupo, no ovim je objektom promijenjena slika ovog dijela grada. Više od 20 godina nije obavljana sustavna obuka neplivača. To nije hir, nego kultura života. Ljeti imamo po 1500 kupača, sklopili smo s nekim sindikatima i ustanovama paušalne ugovore pa su cijene još povoljnije. Sva službena natjecanja u ovom dijelu Hrvatske mogu se odvijati samo u ovom bazenu, koji je u početnim postavkama zamišljen kao regionalni centar i to i jest - naglasio je Szabo, dodavši kako o klubovima, udrugama i organizacijama ovisi kako će ga i koliko koristiti. Na plivalištu je održano nekoliko natjecanja i regionalnih prvenstava, na pripremama je bila plivačka reprezentacija Hrvatske, formirana je služba spašavanja, od siječnja osam klubova počinje plivačke pripreme, a u veljači će organizirati državno natjecanje osnovnih škola u plivanju. Szabo naglašava kako zbog tih pokazatelja plivalište ima opravdanost za cijeli grad i regiju, kao generator ponuda, podizanja kulture života te unaprjeđivanja zdravlja.

Samostalno su ostvarili prihod od oko 1,75 milijuna kuna, a troškovi iznose 5,5 - 6 milijuna kuna. Javna ustanova ima 27 uposlenih, od kojih 17 na plivalištu. D. Korpoš

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana