Mozaik
FILMSKE PREMIJERE

Adaptacije romana
osvajaju kina 2018.
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Bit će tu svega - od napetih trilera, preko istinitih ratnih priča, pa sve do romansi

Svjetski književni bestseleri odavno su inspiracija za Hollywood. Dapače, neki od najboljih filmova ikad snimljenih nastali su adaptacijom romana, recimo Planet majmuna. I ove godine u kina dolaze mnoge zanimljive adaptacije književnih hitova.

THE LEISURE SEEKER

Helen Mirren i Donald Sutherland glumit će u filmskoj adaptaciji glavne likove romana Michaela Zadooriana. Glumit će Ellu i Johna koji su proveli šezdeset godina u sretnom braku. Sada, u svojim osamdesetima, Ella boluje od raka, a Johna polako otima Alzheimerova bolest. Ostarjeli par odlučuje provesti svoje zadnje trenutke onako kako oni žele... Premijera je 19. siječnja.

MAZE RUNNER: THE DEATH CURE

Ovo je posljednji roman iz znanstveno-fantastičnog serijala Jamesa Dashnera. Redatelj će ponovno biti Wes Ball i očekuje se da će unijeti neke promjene u radnji, jer su fanovi nezadovoljni završetkom knjige. Thomas (Dylan O’Brien) će povesti grupicu odbjeglih u misiju spašavanja svojih prijatelja. Da bi u tome uspjeli moraju upasti u Lost City, zloglasni labirint koji kontrolira moćna i misteriozna organizacija WCKD. Premijera je 25. siječnja.

12 STRONG

Akcijsku dramu režirao je Nicolai Fuglsig prema romanu Horse Soldiers, američkog autora Douga Stantona. Radi se o istinitoj, nevjerojatnoj priči o dvaneastorici pripadnika američkih specijalnih postrojbi koji su nakon napada na Twin Towers potajice ušli u Afganistan. Ondje su krenuli u rat protiv Talibana, ali bez modernih tehnoloških pomagala, nego jašući na konjima. Premijera je 1. veljače.

FIFTY SHADES FREED

Knjige spisateljice E.L. James još uvijek se prodaju kao lude. Dosadašnja dva filma kritičari su pokopali, ali zbog zarade snimljen je i treći dio. Anastasia Steele (Dakota Johnson) i Christian Grey (Jamie Dornan) sada su u braku, ali na vidjelo izlaze duhovi iz prošlosti. Premijera je 9. veljače.

THE TALE OF PETER RABBIT

Prva priča britanske spisateljice i ilustratorice Beatrix Potter. Poznata je prema svojim dječjim knjigama u kojima su glavni likovi životinje, a dobar dio njih je sama i ilustrirala. U svojoj prvoj priči upoznaje nas s Peterom, nestašnim i neposlušnim zecom koji unatoč upozorenjima svoje majke krene raditi nerede u vrtu farmera. Premijera u ožujku.

RED SPARROW

Autor Jason Matthews više od 33 godine radio je za CIA-u te je iskustva pretočio u svoj fiktivni špijunski triler o zakulisnim igrama između Amerike i Rusije. Glavni lik je Dominika Egorova (Jennifer Lawrence), bivša balerina, koju njezin ujak natjera da se priključi tajnom ruskom programu gdje treniraju specijalizirane ubojice. Premijera je 1. ožujka.

READY PLAYER ONE

Debitantski roman Ernesta Clinea iz 2011. u režiji Stevena Spielberga. Radnja je smještena je u 2044. i prati mladog Wadea Wattsa koji jedini bijeg iz depresivne stvarnosti pronalazi u vitualnom svijetu nazvanom OASIS. Tvorac OASIS-a na samrti objavi da je unutar svojeg virtualnog svijeta postavio skriveni predmet, a igrač koji ga pronađe naslijedit će sav njegov imetak... Premijera je 29. ožujka.

THE JUNGLE BOOK

Priča Rudyarda Kiplinga prvi put je izdana davne 1894., a od tada je nekoliko puta adaptirana za film. Priča o Mowgliju, dječaku kojeg su u indijskoj džungli odgojili vukovi te doživljava razne avanture i sukobe s ostalim životinjama veliki je klasik. Najnoviju filmsku verziju režirao je Andy Serkis koji se proslavio kao Gollum u Gospodaru prstenova, a ovaj put posudit će glas medvjedu Baloou. Premijera je 19. listopada.

T.K.

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

Najčitanije iz rubrike