Dome slatki dome
ZAVRŠNI DETALJI

Dekorirajte zid slikama
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Nećete pogriješiti ako se poigrate slikama koje su stilski jednake, alii i kombiniranjem različitosti.

Koliko god prostor bio lijepo uređen, bez završnih detalja je bezličan i općenit. Predmeti poput zidnih ukrasa, tepiha, jastučića, zdjela ili zelenila dat će osobnost svakom prostoru i učiniti ga jedinstvenim.

Kako postaviti slike

Za sve one koji žele slijediti trendove i prostor dekorirati u skladu sa smjernicama koje je nametnuo sajam namještaja u Milanu Salone del Mobile, evo nekoliko savjeta kako odabrati i postaviti slike:

Postavite sliku velikog formata, na dominantan zid.

Motiv slike može biti apstraktan pa samim tim i oblik slike neobičan. Uz neobične oblike slike ne pristaju kompleksne sjedeće garniture koje će svojim oblikom, bojom i dizajnom narušiti ono što ste htjeli naglasiti. Uz ovakvu sliku možete kombinirati niz manjih klasičnih slika, jer je kombiniranje stilova u trendu. Važno je da su one međusobno srodne, tj. da su u istoj slikarskoj tehnici i jednakim okvirima. U protivnom se sklad može pretvoriti u nesklad.

Veliki format slike možete stvoriti i grupiranjem većeg broja manjih slika u jednu cjelinu. Nećete pogriješiti ako se poigrate slikama koje su stilski jednake, ali se vrlo zanimljive kombinacije mogu stvoriti i kombiniranjem različitosti. Osim slika, to mogu biti i fotografije ili dječji crteži. Ovakve kompozicije pristaju i malim prostorima, jer su elementi cjeline malog formata. Odlično će izgledati i na zidu hodnika.

Kod postave jedne slike velikog formata treba u obzir uzeti da su u trendu makromotivi flore i faune, ljudski lik, dječji i etnomotivi te apstraktna geometrija. Zbog svoje dimenzije, ovakava slika zahtijeva postavu u veći prostor. Može biti postavljena na zid ili jednostavno prislonjena na njega. Motiv može biti nacrtan ili oslikan po samom zidu.

Značenje slike

Veliki format slike možete postaviti i u manje prostore na način da vizualno umanjite značenje slike - postavite sliku iznad komode na koju ćete staviti niz malih dekorativnih predmeta. Njihov izražaj privući će pažnju. Vrlo je važno da se vizualno preklapaju sa slikom, a to ćete postići tako što će slika biti obješena neposredno iznad komode.

Osim etnomotiva na samoj slici, zid možete dekorirati tradicionalnim tapiserijama, koje će, neovisno o motivu, dati željeni efekt. Mogu biti postavljene iznad sjedeće garniture, komode ili čak biti skladno preklopljene s komodom. Ovakav detalj će zasigurno privući pažnju!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana