Sport
HRVATSKA - ŠVEDSKA

U Zagreb sa samo dva boda
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Hrvatska je doživjela prvi poraz na EP-u nakon što su nam Šveđani u Splitu održali pravu rukometnu lekciju

Šveđani su na trenutke izgledali kao iz one Gotovčeve opere “s onoga svijeta“. Očitali su nam rukometnu lekciju u svakom pogledu. Bilo koja obrambena hrvatska zona bila je lako razbijena. Na sve načine. Lako su stvarali višak, nalazili prostor na crti, a djelovali su i s vanjskih pozicija. Hrvatski vratari? Preslab doprinos Stevanovića i Pešića, što možda od svega nakon poraza od Švedske i najviše zabrinjava.

Rukometaši Švedske tako u drugi krug EURA, u Zagreb, nose sva četiri boda, što je svakako iznenađenje ako se sjetimo da su na EP krenuli porazom od Islanda. Želi li Hrvatska do medalje, morat će na teži način. Preko Francuske, Norveške, a prije toga u četvrtak pobijediti Bjelorusiju.

Raspad sistema

Počelo je žestoko. Prvo je za udarac u bradu švedskog igrača nad Stepančićem pokazan žuti karton. No, abolicije nije bilo za Gottfridssona nakon prekršaja nad Karačićem, pa je švedski igrač morao dvije minute na klupu. Nažalost, nakon Čupićeva pogotka dvije minute na klupu morao je i Gojun. Vidjelo se odmah kako je Švedska najtvrđi suparnik protiv kojeg smo igrali. Lako su nam stvarali višak na krilu, razbijali 5-1 zonu, brzo su se otvarali u tranziciji, pa su nakon tri uzastopna pogotka Ekberga poveli 6:4, a promašaj Stepančića i novi pogodak Lagergrena natjerali su Linu Červara u 11. minuti na zvanje time-outa. Zaigrali smo potom “sedmog igrača“, a loše vijesti dogodile su se u 12. minuti kada sedmerac nije iskoristio Čupić, a Niklas Ekberg svoj četvrti pogodak postiže Stevanoviću kroz noge (4:8). Seriju zaključuje Hennigsson pogotkom u prazna vrata. Prije Horvatova uspješnog sedmerca Šveđani su načinili seriju 6:0. Na vrata je stao Pešić, jer je Stevanović imao samo jednu obranu, a primio je pogotke i koje nije smio. Hrvatska je krenula. Prvo je Palicka obranio Štrleku zicer, potom je dosuđen sedmerac, koji je realizirao Horvat, a nakon Karačićeva pogotka kod 10:8, time-out zatražio je švedski izbornik. Nakon kojeg Šveđani ponovno serijom od 3:0 i uz pomoć videotehnologije (12. pogodak Henningssona) ponovno bježe na pet pogodaka razlike. Još lošije je sve izgledalo dvije minute prije odlaska na odmor, kada je Zachrisson iz kontre donio Šveđanima vodstvo od 17:11. Karačić je šutom sa zemlje smanjio rezultat, a još više smanjivanje prednosti propustio je Čupić kada je lopta nakon njegova udarca s krila odsjela na gornjoj strani mreže.

“Minus četiri”

Loše otvaranje drugog poluvremena, Appelgren je obraniuo sedmerac Horvatu, a Nielsen s crte donosi Švedskoj vodstvo od golemih sedam razlike. U 40. minuti bilo je već jasno kako su hrvatska kola prema Zagrebu krenula nizbrdo. Bilo je 25:16, pa je samo čudo u obliku onoga što su Slovenci napravili u susretu za treće mjesto moglo spasiti Hrvatsku. “Drugi plan“ bio je izgubiti sa što manjom razlikom jer bi i to na kraju moglo biti presudno. Nakon time-outa ušao je posljednji adut Mandalinić. Zatražili su i naši videonadzor nakon isključenja Karačića na sredini terena. Suci i delegat nisu dopustili. Na kraju “minus četiri“, moglo je i gore. Šveđani su zabili u posljednjim sekundama, nismo se obranili. Slavlje Šveđana na terenu, a s tribina se orilo “Hrvatska, Hrvatska“. Nije još ništa izgubljeno. Ali bit će teško.

IZ SPLITA: Krešimir LACKOVIĆ
HRVATSKA               31  (12)
ŠVEDSKA                  35  (17)

SPLIT – Spaladium Arena. Gledatelja: 12.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka).

HRVATSKA: Stevanović (4+0), Pešić (3+0), Mihić, Stepančić 2, Kopljar 5, Vori 1, Gojun, Horvat 4(3), Karačić 4, Buntić, Mandalinić 4, Štrlek 1, Čupić 7(5), Musa 1, Mamić i Cindrić 2.

ŠVEDSKA: Palicka (7+0), Appelgren (0+1), Henningsson 2, Jeppson 5, Darj 1, Tollbring 3(1), Ekberg 4, Wanne, Pettersson, Jakobsson 2, Lagergren 6, Gottfridsson 4, Arnesson, Zachrisson 2, J. Nielsen 5, L. Nilsson 1.

SEDMERCI: Hrvatska 9 (7), Švedska 1(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Gojun 2, Buntić 2, Karačić 2, Musa 2), Švedska 8 minuta (Gottfridsson 2, Darj 2, Jakobsson 2, J. Nielsen 2)

raspad

Hrvatska se lošom partijom oprostila od Splita

Najčitanije iz rubrike