Mozaik
GRADONAČELNIK NEW YORKA

Bebe će se previjati i u muškom WC-u
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio donio je odluku o obveznom postavljanju stolova za previjanje djece u svim javnim toaletima, uključujući i muške, u sljedećih pola godine. Novi će zakon tako zajamčiti svim roditeljima male djece pristup odgovarajućoj opremi, bez obzira na to je li riječ o ženskom ili muškom toaletu.

- Vrlo često su očevi isključeni iz ovakvih poslova, a to treba promijeniti - kazao je De Blasio, priznavši da je, dok je njegovo dvoje djece bilo sasvim malo, o mijenjanju pelena izvan kuće brigu vodila njegova supruga Chirlane. Najzaslužniji za donošenje zakona član je Gradskog vijeća New Yorka Rafael Espinal, koji nije otac, no kad je svojedobno tijekom odlaska u toalet u jednome prodajnom centru u Queensu vidio muškarca kako pognut nad umivaonikom mijenja pelene svojem djetetu, bio je neugodno iznenađen, a prizor ga je potaknuo na razmišljanje.

- Bilo je strašno vidjeti oca kako mijenja pelene djetetu iznad javnog umivaonika na kojem su prethodno ruke, nakon korištenja toaleta, oprale stotine ljudi - kazao je svojedobno Espinal. Zakonom usvojenim početkom prosinca određeno je da se tijekom gradnje ili obnove javnih objekata u ženske, ali i muške toalete obvezno ugradi stol za previjanje djece. Starije zgrade koje trenutno nemaju stolove za previjanje djece morat će ih ugraditi u idućoj obnovi. Zakonska odredba uključuje kina, kazališta, restorane i kafiće. Čak će i toaleti u noćnim klubovima biti obvezni ugraditi stolove za presvlačenje djece.

Treba podsjetiti da je glumac Ashton Kutcher 2015., frustriran što ne može djetetu promijeniti pelene u higijenskim uvjetima, pokrenuo peticiju, nastojeći potaknuti tvrtke da ugrade stolove za previjanje.

Espinal se nada da će nakon stupanja novog zakona na snagu i ostali američki gradovi slijediti primjer New Yorka, čime će se obitelji potaknuti na preraspodjelu roditeljskih obveza.H

Najčitanije iz rubrike