Osijek
PRVA POLEDICA OVE GODINE

Pločnici skliski, ceste “posoljene”
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Rosulja s kišom koja se ledila u dodiru s asfaltom i pješačkim stazama bila je u utorak ujutro problem samo pješacima. Naime, zimske službe Unikoma i Cestinga “posolile” su ceste na vrijeme pa se automobili nisu sklizali, što se ne može reći za pješake, jer vlasnici objekata, misleći kako nema snijega pa pločnik ne moraju čistiti, nisu bacili sol.

I sami smo se u to uvjerili na potezu od Vukovarske ulice do Gajeva trga i dalje prema strogom središtu, gdje nitko nije posuo sol ispred privatnih i poslovnih objekata pa su pločnici bili skliski.

Nije poznato jesu li se baš na tom potezu našli oni koji su u utorak ujutro zatražili pomoć na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Kliničkog bolničkog centra Osijek ili su pali u nekom drugom jednako skliskom dijelu grada. Kako doznajemo od dr. sc. Srđana Čaloševića, v.d. pročelnika OHBP-a, od deset osoba, koliko ih je u prijepodnevnim satima ondje zatražilo pregled, dvije su došle zbog ozljeda zadobivenih padom na ledenim površinama.

- Imali smo jedno uganuće nožnog zgloba bez prijeloma te slučaj uganuća ručnog zgloba bez prijeloma. Oba su se slučaja dogodila zbog toga što su se osobe okliznule. Srećom, unatoč zaleđenim površinama, nije bilo više ozlijeđenih - rekao nam je dr. Čalošević.

Sva je sreća što je kiša nešto prije devet sati prestala, a temperatura se tijekom prijepodneva povisila, pa se ledena pokorica sama otopila. Stoga valja napomenuti kako su građani i vlasnici poslovnih prostora obvezni očistiti i snijeg i poledicu ispred svojih objekata.

Inače, Zimska služba Unikoma raspolaže s 11 strojeva kojima, kako je rekao šef Zimske službe i voditelj Radne jednice Prometnice u Unikomu Mario Mišetić, čisti 180 kilometara gradskih prometnica. Soli za tu namjenu ima dovoljno. Mišetić nam je kazao kako je za sezonu ugovoreno tisuću i pet stotina tona soli.

Neugodna kiša s rosuljom u Osijek je stigla sa zapada, a dežurne službe Cestinga pratile su je od njezine pojave na području Orahovice. U Osijeku je počela padati oko sedam sati pri temperaturi od -2,7 Celzijevih stupnjeva. Zbog pothlađenih kolnika dežurne ekipe Cestinga izišle su na teren i “posolile” svih 240 kilometara ceste koje su u nadležnosti Nadcestrije Osijek. Prema saznanjima koje je za “Glas” podijelio Nikola Ercegovac iz Cestinga, nisu zabilježene teškoće u redovitom odvijanju prigradskog (pa i gradskog) prometa.

- Za iduće se dane najavljuje vrijeme bez padalina, tako da je ovo bio samo kratkotrajni podsjetnik da smo ipak u siječnju i u zimskim uvjetima - zaključio je Ercegovac.

Marija MIHELIĆ/Darko PEJIĆ/Dario KUŠTRO
ZDRAVSTVENI PROBLEMI - OD JUŽINE

Iako su u Osijeku zabilježena samo dva slučaja prijeloma nakon jučerašnje ledene kiše, problem bi građanima u sljedećim danima mogla stvarati - južina. Naime, jučer oko podneva temperature su počele rasti, a prema podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu će dnevna temperatura biti šest, dan poslije i devet, a u petak deset Celzijevih stupnjeva. Puhat će jugoistočni vjetar, što bi meteoropatima i kroničnim bolesnicima moglo donijeti zdravstvene teškoće poput vrtoglavice, poremećaja tlaka i slično.

-2,7

Celzijevih stupnjeva bila je temperatura pri kojoj je u utorak ujutro padala rosulja

2

građanina zatražila su pomoć hitne službe zbog uganuća zgloba na poledici

BEZ KVRCAVICA ZBOG POLEDICE

Kako doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske, od dvije prometne nesreće koje su se dogodile u ranim jutarnjim satima ni jedna nije prouzročena poledicom.

- Vozači su obično oprezniji za ledene kiše i vode računa o sigurnoj vožnji - dodao je Premec.

zimske službe

UNIKOM I CESTING SPREMNI SU ZA ZIMSKE NEPOGODE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike