Osijek
SVJETSKA MOLITVENA OSMINA

Ekumenski molitveni niz počinje u crkvi svetog Ćirila i Metoda
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Ove godine navršava se 110. obljetnica Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se svake godine održava od 18. do 25. siječnja. Taj ekumenski događaj, zahvaljujući ocima kapucinima, ima dugu tradiciju u Osijeku još od 1927. kada je u kapucinskoj crkvi sv. Jakova održana prva molitvena osmina.

Organizator ovog molitvenog događaja je Ekumenska koordinacije osječke regije koju čine predstavnici Katoličke Crkve, Srpske pravoslavne Crkve, Evangeličke crkve, Reformirane kalvinske Crkve i Katoličke laičke zajednice Molitva i riječ (MiR). Ovogodišnja krilatica Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana je "Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči" što je starozavjetni biblijski citat iz Knjige izlaska (Izl 15,16).

Molitvena oktava počinje u četvrtak, 18. siječnja, molitvenim susretom u katoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda (Ulica Martina Divalda 71) s početkom u 17.30 sati. Idući ekumenski susret bit će u subotu, 20. siječnja, u evangeličkoj crkvi (Lorenza Jägera 7) s početkom u 17 sati. Središnje ekumensko molitveno slavlje u Osijeku održat će se u nedjelju, 21. siječnja, u 17 sati u kapucinskoj crkvi sv. Jakova (Kapucinska 41). Predvodit će ga đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Molitveni skup u ponedjeljak, 22. siječnja, održat će se u reformiranoj crkvi u Retfali (Sándora Petöfija 76) s početkom u 17 sati, a u utorak, 23. siječnja, domaćin ovog ekumenskog događaja bit će srpska pravoslavna crkva Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu (Jove Jovanovića Zmaja 25). Molitveni skup počinje u 17 sati. Posljednja dva molitvena skupa održat će se u srijedu, 24. siječnja, u prostorijama Katoličke laičke zajednice “MiR” u Donjem gradu (Vodenička 23) u 19 sati, i četvrtak, 25. siječnja, u baptističkoj crkvi (Podravska ulica 21) u 17 sati.

Kako nam je objasnio vlč. prof. dr. sc. Zvonko Pažin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i župnik Župe Duha Svetoga, Čepin 3, Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana počela je još u 20. stoljeću kao nastojanje kršćanskih zajednica da molitvom pridonesu jedinstvu kršćanskih crkava. Istaknuo je osječku kapucinsku crkvu kao mjesto ekumenskog susreta dugi niz godina te dodao kako se suradnja među kršćanskim crkvama u Osijeku odvija bez ikakvih problema.

Draško CELING
GLEDATI ONO ŠTO NAS SPAJA

“Molitvena osmina ima ulogu da se kršćani uopće nađu zajedno, i to ne samo vjerski predstavnici nego i vjernici različitih kršćanskih crkava, te zajedno pomole. S obzirom na to da ne postoji jedinstvo u slavljenju euharistije, kršćanima preostaje molitveno jedinstvo. Važnost molitvene osmine sastoji se u tome što predstavnici različitih kršćanskih crkava imaju prilike međusobno razgovarati o onome što nas povezuje, a ne što nas razdvaja te zajednički moliti kao braća u Kristu, objasnio nam je vlč. prof. dr. sc. Zvonko Pažin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike