Novosti
IZMJENE SABORSKOG POSLOVNIKA

Kraće replike, više reda u traženju stanki
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Saborski se zastupnici u srijedu, 17. siječnja, vraćaju na posao jer nakon jednomjesečnog odmora počinje 7. sjednica Sabora. Zastupnike čeka više od sto točaka dnevnog reda, a sjednica će potrajati do kraja ožujka.

Zasjedanje počinje aktualnim prijepodnevom, na kojemu će pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postaviti 39 zastupnika. Ždrijebom je odlučeno da će prvi pitanje postaviti nezavisni Furio Radin, posljednji SDP-ov Peđa Grbin.

Najavljujući novu sjednicu, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je i izmjene saborskog Poslovnika te donošenje Etičkog kodeksa za zastupnike.

Izmjene Poslovnika trebale bi rezultirati učinkovitijim radom na plenarnim sjednicama, a naglasak se stavlja na uvođenju reda u traženju stanki, skraćivanju vremena za replike i povrede Poslovnika. Umjesto sadašnje dvije, zastupnička replika trajala bi jednu minutu, zastupnici ne bi mogli replicirati kolegama unutar istog kluba, o povredi Poslovnika umjesto do jedne minute mogli bi govoriti do najduže pola minute. Po jednoj točki dnevnog reda zastupnik bi mogao imati jednu repliku, a dogodi li se da osnovno izlaganje o nekoj inicijativi ili zakonu imaju dva predstavnika kluba, zastupnik bi mogao replicirati samo jednom od njih.

- Moramo u fokus staviti sadržaj rasprave, a eventualne distrakcije u drugi plan. Želimo da rasprave u Saboru budu efikasne i racionalne te fokusirane na sadržaj - rekao je Jandroković za Novu TV.

Potvrdio je da će replike trajati kraće, a reducirati se, sada već redovne, stanke koje su znale potrošiti velik dio svakog saborskog prijepodneva te počesto razmrviti rasprave o važnim zakonima. “Ideja je da smanjimo mogućnost manipuliranja odredbama Poslovnika te reguliramo stanku koja se počela obijesno koristiti”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Po novome, predstavnik kluba zastupnika mogao bi tražiti da iznese stav kluba o bilo kojoj temi u vremenu od 13.30 do 15 sati, izlaganje mu, kao i do sada, ne bi smjelo trajati duže od pet minuta, a na njega se ne bi moglo replicirati.

Izmjene Poslovnika, neslužbeno se doznaje, uređuju podnošenje ostavke predsjednika i potpredsjednika Sabora. Dužnost bi prestali obnašati danom podnošenja ostavke, a Sabor bi najkasnije u roku od osam dana od tog dana birao novog predsjednika odnosno potpredsjednika. Ostavke bi podnosili pisano ili usmeno na sjednici Sabora, o njoj se ne bi raspravljalo niti odlučivalo. U okolnostima kad predsjednik Sabora prestane obnašati dužnost, do izbora novog predsjednika, zamjenjivao bi ga potpredsjednik iz reda zastupnika koji su imali većinu prvi dan prve sjednice Sabora.

Šef HNS-ova Kluba zastupnika Milorad Batinić komentirao je najavljene izmjene saborskog Poslovnika rekavši da su s Klubom HDZ-a došli do konačnog prijedloga koji će najprije predočiti nadležnom saborskom odboru, a potom na plenarnoj sjednici. “Intencija je da se izbjegnu učestale saborske stanke. Vjerujem da će izmjene pomoći da rasprave u Saboru budu vjerodostojnije i da se više priča o temi, a manje o nekim drugim stvarima kojima nije mjesto u Saboru”, poručio je.

Dijana PAVLOVIĆ/H
VRDOLJAK TRAŽI HITNO GLASOVANJE O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

Na saborskom dnevnom redu su i brojni oporbeni prijedlozi, među njima i Kluba SDP-a da se po hitnom postupku potvrdi Istanbulska, odnosno Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak kako HNS od svojih koalicijskih partnera očekuje da na idućoj sjednici Sabora, u što kraćem vremenu, na dnevni red stave glasovanje o Istanbulskoj konvenciji. Vrdoljak je to rekao nakon sjednice Kluba HNS-a o temi nove saborske sjednice. Na novinarski upit da prokomentira to što vladajući ne planiraju staviti Istanbulsku konvenciju uskoro na dnevni red Vrdoljak je uzvratio kako “misli da to uopće ne mora tako biti” te dodao da će vrijeme pokazati.

Milorad Batinić

predsjednik Kluba zastupnika HNS-a

Vjerujem da će izmjene Poslovnika pomoći da rasprave u Saboru budu vjerodostojnije i da se više priča o temi, a manje o nekim drugim stvarima kojima nije mjesto u Saboru.