Novosti
TRI DANA NA PUTU

Predsjednica u posjetu BiH
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počinje u srijedu trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu, doznaje se iz Ureda Predsjednice.

To će biti drugi službeni posjet hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, nakon prvog u ožujku 2015., na samom početku njezina mandata. Predsjedništvo BiH bilo je u uzvratnom posjetu Hrvatskoj u proljeće 2016., a predsjednica je u međuvremenu bila i u nekoliko radnih posjeta BiH. Kako se doznaje na Pantovčaku, predsjednica će izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, a neće bježati ni od otvorenih pitanja.

S obzirom na to da je u BiH u tijeku predizborna kampanja za opće izbore u listopadu, predsjednica će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska i jedan je od njegovih jamaca. Svojim posjetom ona želi potaknuti čelnike BiH, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama, uključujući izborni zakon, ne ulazeći pritom u bilo kakve pojedinosti mogućih zakonskih rješenja, ističu na Pantovčaku.H