Svijet
OBRAČUN MEĐU SRBIMA?

Ubijen vođa Srba na Kosovu, u Mitrovici opsadno stanje
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

Mediji u Srbiji javljaju da je u utorak nešto poslije osam sati ispred svoga ureda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su u većini Srbi, s više hitaca upucan jedan od vođa Srba na Kosovu i predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokarcija, pravda Oliver Ivanović, koji je ubrzo preminuo u lokalnoj bolnici u sjevernom dijelu grada gdje su liječnici Srbi. Kako kažu tamošnji liječnici, Ivanović je vrlo brzo dovezen u bolnicu, ali mu nije bilo pomoći unatoč pokušaju reanimacije, budući da je izgubio mnogo krvi nakon što je pogođen s više hitaca u gornji dio tijela. Neki mediji navode da je bio pogođen s najmanje pet hica, od čega tri u leđa, i da je u nesvjesnom stanju prevezen u bolnicu. Kosovske policija odmah je blokirala četvrt u kojemu je ured Ivanovićeve Građanske inicijative, a u blizini je pronašla tri čahure. Neslužbeno mediji doznaju kako je na Ivanovića ispucano iz automobila u pokretu više hitaca iz oružja s prigušivačem, pa su zato svjedoci izjavljivali kako uopće nisu čuli pucnje. Neki mediji javljaju da je Ivanović bio mrtav i prije dolaska hitne pomoći.

Oliver Ivanović u travnju prošle godine pušten je iz pritvora gdje je proveo dvije godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad kosovskim Albancima krajem 90-ih prošloga stoljeća da bi se branio sa slobode. U srpnju prošle godine u Kosovskoj Mitrovici, u dijelu gdje žive Srbi, Ivanoviću je zapaljen automobil, a mediji podsjećaju kako je iz njegove stranke istupilo četvero članova zbog, kako su naveli, zastrašivanja krajem prošle godine u vrijeme kampanje za lokalne izbore.

Simptomatično je da srpski mediji uopće ne spominju kosovske Albance kao moguće atentatore na Ivanovića, što je znak da počinitelji nisu Albanci, nego Srbi, jer među Srbima na Kosovu ima više frakcija, od onih koji su za suradnju s Kosovarima, do onih koji i dalje ne priznaju političku realnost da je Kosovo država u susjedstvu Srbije.

Kosovska je policija na mjestu napada na Ivanovića pronašla “određene dokaze koji će se korisititi u daljnjem tijeku istrage”. Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić agenciji Beta rekao je kako je sat nakon atentata na Ivanovića policija pronašla zapaljeno vozilo Opel Astra bez registracijskih pločica “za koje se sumnja da može biti povezano s ubojstvom Ivanovića”.

Ravnatelj Ureda za Kosovo Marko Đurić, rekao je novinarima u Bruxellesu da je izaslanstvo Beograda napustilo pregovore s Kosovom i vratilo se u Srbiju zbog ubojstva Olivera Ivanovića.

- Ovo je zločinački i teroristički čin koji mora biti i bit će kažnjen. Ovo je pokušaj da se srpski narod na Kosovu gurne u kaos, ovo je napad na cijeli srpski narod da se gurne u pakao sukoba. Tko god stoj iza ovoga, bilo albanski ili srpski kriminalci, mora biti kažnjen - izjavio je Đurić.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u povodu ubojstva Ivanovića sazvao je sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti i u izjavi novinarima nakon sjednice rekao je kako je “ovaj akt za državu Srbiju terostički i tako ćemo se prema njemu odnositi”, dodajući kako je upućeno pismo organima Euleksa i Inmika sa zahtjevom da organi Srbije sudjeluju u istrazi ubojstva.

- Pronaći ćemo ubojicu, ili ubojice, to sam jutros obećao supruzi Olivera Ivanovića. Počinitelji ovog akta bit će uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju učiniti, učinit ćemo mi - zaprijetio je Vučić, dodajući kako neće nagađati “ali ima zanimljivih detalja koji ukazuju na moguće počinitelje”. No, nije htio nagađati jesu li počinitelji Srbi ili Albanci, a na hipotetsko pitanje kome bi ubojstvo Srba odgovaralo, Vučić navodi da će “svima biti jasno”.

Miroslav FLEGO
Federica Mogherini telefonom “gasi požar” nakon ubojstva

Europska unija snažno osuđuje ubojstvo srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića, zbog čega je suspendiran tehnički dijalog između Srbije i Kosova koji se trebao održati u utorak u Bruxellesu, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini. "Europska unija snažno osuđuje ubojstvo Olivera Ivanovića. Očekujemo od kosovskih pravosudnih tijela da učine sve kako bi pronašli počinitelje i priveli ih pravdi", izjavila je Kocijančič. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini razgovarala je u utorak telefonom s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem te pozvala sve da ostanu mirni i suzdržani. "Visoka predstavnica pozvala je sve strane da ostanu mirne i suzdržane i omoguće pravosudnim tijelima da obave svoj posao", kaže se u priopćenju iz ureda Federice Mogherini. Ona je snažno osudila ubojstvo Ivanovića i izrazila sućut njegovoj obitelji i prijateljima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike