Regija
MARIJA PEROŠEVIĆ IMA NAJBOLJU PODUZETNIČKU IDEJU

Suvenirima promovira običaj pečenja rakije
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

VALPOVO

“Promidžba starog slavonskog običaja” naziv je poduzetničke ideje mlade Valpovčanke Marije Perošević (23), jedne od dobitnica nagrade za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije. Nagradu za njezinu ideju na prigodnoj joj je svečanosti nedavno uručio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a pripada joj i novčana nagrada sponzora od 2000 kuna, koju će, kako je rekla, uložiti u repromaterijal te promociju proizvoda, koji već oduševljava sve koji su ga imali prilike vidjeti.

- Glavna ideja proizvoda s kojim sam se prijavila na natječaj je promicanje starog slavonskog običaja - pečenja rakije, te kreiranje slavonskog suvenira kojim će se taj lijepi običaj bolje približiti svima onima koji ga žele upoznati i na taj način stvoriti podsjetnik s kojim tradicija neće izumrijeti. Namjera mi je zapravo bila običaj pretočiti u suvenir, ali i atraktivni poslovni poklon s istoka Hrvatske te uspomenu na posjet Slavoniji koju će turisti i poslovni partneri ponijeti kući, pričajući priču o Slavoniji i slavonskim običajima… - kazuje nam mlada Valpovčanka, po zanimanju ekonomistica, koja u slobodno vrijeme uživa u amaterskoj glumi u Kazalištu u Belišću, volontira u Mladeži Crvenog križa Valpovo te kreira nove suvenire iz domaće radinosti.

Njezin je najnoviji uradak, za koji je nagrađena, set za šljivovicu, koji se sastoji od čokanjčića i štamplice,uz koji će biti priložena i privjesnica, tj. priča o starom slavonskom običaju s pripadajućom slikom iz nekih ne tako davnih vremena.

Za Valpovčane nova nagrada obitelji Perošević i nije posebno iznenađenje jer ta je obitelj posljednjih godina u široj okolici postala poznata po kreativnosti i izradi različitih suvenira, koji se mogu naći diljem Lijepe Naše, ali i svijeta: u Australiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Poljskoj i drugim zemljama. Marijina majka Darija za svoje je suvenire, mini šešire, 2014. također bila dobitnica nagrade za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije, a unatoč svim nedaćama, teškoj operaciji mozga kojoj je Darija morala biti podvrgnuta na samom početku poslovanja te dugotrajnom oporavku, obitelj Perošević ističe da su danas svi ponosni na ono što rade. Njihovi su proizvodi na sajmovima sve traženiji, a zadovoljni su i dinamikom prodaje na kućnom pragu.

- Svi naši suveniri upakirani zajedno čine cjelinu modernog vremena i potragu za autohtonim slavonskim suvenirom i poslovnim poklonom te nastavljaju priču o starom slavonskom običaju i vrijednim Slavoncima - poručuje složna valpovačka obitelj Perošević.

Lidija ANIČIĆ

Nagrađena je za set za šljivovicu, koji se sastoji od čokanjčića, štamplice i privjesnice

Šljivovica kao “životna pratilja”

Marija nam kaže da je uloga privjesnice ispričati priču o tome kako se u Slavoniji rakija pila i pije iz čokanjčića ili iz čašice, tzv. štamplice. Ovdje se, naime, oduvijek rakija pravila od različitog voća, no do današnjeg dana najpopularnija je definitivno ostala šljivovica, s kojom se povezuje svaki važan događaj u životu slavonsko-baranjskog čovjeka, od rođenja do smrti, a u prošlosti je gotovo svaka kuća imala šljivik i kazan u kojem se pekla rakija…

Najčitanije iz rubrike