Ekonomija
HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Za razvoj poduzetnika potrebno je smanjiti porezna opterećenja
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Mala i srednja poduzeća predstavljaju gotovo većinu svih registriranih poduzeća, generiraju zapošljavanje, pridonose povećanju proizvodnje, pokretači su razvoja i inovacija te pridonose povećanju konkurentnosti gospodarstva, navode iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Također dodaju da “iako su generatori rasta i razvoja ukupnog gospodarstva, sektor malih i srednjih poduzeća u svome se poslovanju susreće s brojnim problemima, a jedan je od najvećih problema pristup izvorima financiranja, posebice u bankocentričnim financijskim sustavima kakav je i hrvatski. Mala i srednja poduzeća okosnica su svakog gospodarstva, a njihov značaj posebno se prepoznaje kroz udio u zaposlenosti, ukupno ostvarenom prihodu i izvozu”.

Prema procjeni Europske komisije 2015. u Republici Hrvatskoj sektor malih i srednjih poduzeća činio je najveći udjel (99,7 %) u strukturi svih poduzeća, zapošljavao 66 % svih zaposlenih te stvorio 56,2 % ukupnog prihoda. Međutim, Hrvatsko poduzetništvo prema Global Entrepreneurship Monitor (GEM) i dalje upozorava na nisku razinu aktivnosti u pokretanju novih poslovnih pothvata te je Hrvatska još uvijek u skupini onih lošijih zemalja s obzirom na prosječnu vrijednost TEA indeksa.

Kako naglašavaju iz HGK: “Za razvoj malog i srednjeg poduzetništva izuzetno važna izgradnja poticajnog poduzetničkog okruženja koja je započeta poreznom reformom i smanjenjem dijela parafiskalnih nameta, a trebala bi se nastaviti dinamiziranjem reformskih procesa definiranih u Nacionalnom programu reformi i Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva. Ohrabruje što se sve više uvažavaju specifičnosti malih i srednjih poduzetnika kojima je potrebno niže porezno opterećenje kako bi se oslobodila sredstva za daljnji rast i razvoj, ali i manje opterećivanje administrativnim procedurama i postupcima, jer oni za to nemaju dovoljne vlastite kapacitete. Stoga će mjere kao što je snižavanje opće stope poreza na dobit i u okviru toga utvrđivanje niže stope za poduzetnike s godišnjim prihodom manjim od tri milijuna kuna te povećanje praga ulaska u PDV, uz ostale mjere, svakako imati pozitivne učinke na ovaj dio gospodarstva. Ocjenjujemo da će dio reformi, kao što je to reforma obrazovanja, imati dugoročno pozitivne učinke na tvrtke rješavajući problem neusklađenosti između ponude i potražnje za radom koji je trenutno snažno izražen”, zaključuju iz HGK.Z.Rupčić

POTREBA ZA RADNOM SNAGOM VEĆA NEGO ŠTO IMAMO ZAPOŠLJIVIH OSOBA

- Srednje i malo poduzetništvo čini 99,7 % ukupnog gospodarstva, međutim, zabrinjava činjenica da svakim danom sve više ljudi odlazi iz Hrvatske i mi se zapravo suočavamo sa situacijom da je potreba za radnom snagom puno veća nego što imamo zapošljivih osoba, i tu se ozbiljno treba poraditi na mjerama prekvalifikacija, obrazovanja za potrebe tržišta rada, ali i nekim drugim mjerama kojima bi se privukla radna snaga da ostane u Hrvatskoj, i iz drugih zemalja - ističu iz HGK.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike