Mozaik
UMRLA DOLORES O'RIORDAN

Utihnuo je veliki glas jedinstvene
glazbenice iz malog Ballybrickena
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

Glazbena scena ostala je bez još jednog glasa koji je obilježio glazbu 20., ali i 21. stoljeća: Dolores O'Riordan, pjevačica grupe Cranberries, pronađena je mrtva u svojoj sobi u hotelu Hilton, u Londonu. Imala je samo 46 godina. Policija je izvjestila kako se njezina smrt vodi kao “neobjašnjena”, ali i da “nije sumnjiva”. Dolores je sa svojim dečkom, njujorškim glazbenikom Oleom Koretskim, svirala u bendu D.A.R.K. U Londonu je ovih dana bila radi snimanja obrade pjesme “Zombie” s bendom Black Wolves. Dolores je godinama patila od depresije, zbog koje se, kako je sama priznala, pokušala ubiti 2013., a od 2015. imala je i dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Uz to je priznala kako se borila s alkoholizmom, poremećajima u prehrani, te da je bila žrtva zlostavljanja kad je bila djevojčica. Njezini prijatelji tvrde da je u tjednima prije smrti bila jako depresivna, imala je jake bolove u leđima radi kojih je otkazala turneju prošle godine. Majka je troje djece koje je dobila u braku s Donom Burtonom, bivšim menagerom grupe Duran Duran, s kojim je bila u braku 21 godinu. Njihov sin Taylor (20), te kćeri Molly (16) i Dakota (12), žive s ocem u Kanadi.

Rođena i odrasla u irskom okrugu Limerick, Dolores je bila tinejdžerica kad se javila na oglas u kojem se tražila pjevačica za bend The Cranberry Saw Us. Budući da je pisala pjesme od 12. godine i imala anđeoski glas, Mike i Noel Hogan i Fergal Lawler su je odmah primili u bend i postali su The Cranberries. Jedna od demopjesama koje je izvela za audiciju bila je “Linger”, koja je postala njihov hit diljem svijeta 1993. Debut album “Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?”, izišao je iste godine i osvojio ljestivice. Uslijedili su “No Need To Argue”, te “To the Faithful Departed” i cementirali im status rock-zvijezda. Do danas su prodali 40 milijuna albuma. No, 2003. bend se povlači sa scene, a Dolores objavljuje soloalbume “Are You Listening?” (2007.) i “No Baggage” (2009.). No, unatoč uspjesima, njezini problemi s depresijom bili su sveprisutni. Uvijek je govorila kako joj je spas bila njezina obitelj, tako da ju je 2011. snažno potresla smrt oca, a potom i razvod 2014. godine.

U Gradskom poglavastvu Limericka otvorena je knjiga žalosti. Dolores je odrasla 17 km dalje, u selu Ballybrickenu. Bliska seoska zajednica odmah je priskočila pružiti podršku njezinoj majci Eileen i šestero braće i sestara. Očekuje se da će njezino tijelo biti poslano avionom u Ballybricken, gdje će biti pokopana, ali još nije ništa službeno potvrđeno. Dolores je često boravila tamo kao posve obična žena, bez tjelohranitelja ili bilo čega što bi ukazivalo na to da je zvijezda. Voljela je svoje suseljane i oni nju, a često su je sretali dok je džogirala. “Bila je jednostavno Dolores”, rekao je jedan od njih za Daily Mail. Gradonačelnik Limericka Sean Lynch, bivši detektiv, napisao je na Twitteru kako je u takvom šoku da se nije mogao sabrati i otići na dnevni sastanak u gradsku upravu. “To je tako tužna priča. Ona je proslavila Limerick diljem svijeta. Jadna Dolores. Nikad nije zaboravila svoje korijene. Bila je ikona. Bila je divan uzor svim ženama. Otvorila je vrata ženama za glavne uloge u rock-bendovima, kao i u poslu. Bila je hrabra i čvrsta u eri u kojoj su gotovo svi bendovi imali muške pjevače. Bila je jedinstvena, imala je jedinstven glas i sjajnu priču u svemu što je pjevala. Bila je čarobna”, napisao je gradonačelnik na Twitteru. T.Kvorka

Uvijek je govorila kako joj je spas bila njezina obitelj

Najčitanije iz rubrike