Novosti
MENADŽER I ŠEF KLUBA MOSTA

Šimić: Istodobni rad u gospodarstvu i Saboru nije sukob interesa
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Miroslav Šimić u parlamentu će volontirati i kaže kako će slijediti upute Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Kako je i najavljivao, potpredsjednik Mosta i predsjednik Kluba saborskih zastupnika te stranke Miroslav Šimić od 2. siječnja vratio se u realni sektor. Počeo je raditi kao projekt-menadžer u osječkoj Karolini, tvrtki u sastavu Kraš grupe. Šimić je u Krašu radio i prije nego što je postao zastupnik.

U Hrvatskom saboru tako zasad ostaje samo kao volonter, kako bi pomogao svojoj stranci u razdoblju nakon što ju je napustio Vlaho Orepić. No, i to je, kaže, vrlo privremenog karaktera, jer kada se stvari poslože i tenzije oko stranke smire, za nekoliko mjeseci napustit će saborske klupe, kao što je već prošle godine i najavio suradnicima u Mostu. Za sada je još neizvjesno tko bi ga iz slavonsko-baranjske, odnosno IV. izborne jedinice, u Saboru naslijedio, a za pretpostaviti je da Sonja Bošnjak i Krunoslav Karalić, koji su na listi bili odmah iza Šimića, imaju realne izglede konkurirati za to mjesto. Šimić će ostati potpredsjednik Mosta nezavisnih lista i baviti se organizacijom stranke.

- Mislim da se ta dva posla, u Saboru i u gospodarstvu, ne mogu paralelno raditi dovoljno kvalitetno na način da im budete posvećeni u dovoljnoj mjeri. Iz tog sam razloga i najavio svoj odlazak iz Sabora koji je odgođen isključivo zbog situacije s Orepićem. Da sam otišao kada sam to prvotno planirao, to bi se u javnosti pokušavalo povezivati s Orepićevim odlaskom bez obzira na to koliko ja to demantirao i koliko te dvije stvari zapravo ni na koji način nisu povezane. No, kako sam vam već i ranije rekao, iako ostajem čvrsto uz Most, radi se tek o privremenoj odgodi, jer je pitanje tek točnog termina kada ću napustiti saborske klupe - zaključuje Šimić.

Kako nam je rekao, s obzirom na ugovor koji ima s poslodavcem, upravo pazeći na to da ne dođe u sukob interesa, postavio je upit Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa o tome koje poslove može, a koje ne može raditi u ovome trenutku.

- U skladu s njihovim naputcima, dok ne prođe rok od godinu dana od izlaska iz Sabora, do kada me Zakon o sprječavanju sukoba interesa obvezuje, dogovorio sam svoj novi poslovni odnos za koji nema zapreke. I to na način da do tada neću obnašati funkcije u gospodarstvu koje u tom mislu mogu biti sporne - zaključuje Šimić. Naravno, ostaje činjenica da je tu granicu teško precizno utvrditi samo kroz ime funkcije koju netko obnaša, sve na kraju ipak ovisi o ovlastima koje dobije.

S obzirom na to da je Šimić pažljivo posložio taj svoj put povratka prema gospodarstvu i time izbjegao ulazak u potencijalni sukob interesa, ništa sporno u svemu tome ne vidi ni Zorislav Antun Petrović, koji je u dva navrata bio član Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a u javnosti je poznat po svom angažmanu na suzbijanju korupcije. On podsjeća kako je temeljno načelno kojim se taj zakon vodio - spriječiti mogućnost utjecaja političara na njihove poduzetničke aktivnosti.

- Ili najjednostavnije rečeno da, primjerice, ministar turizma ne da sam sebi koncesiju za marinu koju će graditi odmah po završetku mandata, kao poduzetnik. Naravno da je nemoguće u potpunosti izbjeći takve situacije ako se ne želi dovesti u pitanje temeljna prava dužnosnika. No, svakako treba poštivati rok u kojem dužnosnik ne smije nalaziti rukovodeći angažman u sferi gospodarstva - pojašnjava Petrović.

Igor BOŠNJAK

Zorislav Antun Petrović

bivši član Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Ne vidim problem u tom slučaju

Zorislav Antun Petrović podsjeća kako i zastupnici pripadaju pod dužnosnike (na koje se Zakon o sprječavanju sukoba interesa odnosi) u najširem smislu te riječi. No, vezano uz konkretan slučaj Šimićevog odlaska u gospodarstvo, naglašava i kako sve to posebice vrijedi za one koji su “na vlasti”, tj. dio vladajuće koalicije, jer je teško reći kako bi, primjerice, zastupnik oporbe mogao bitno utjecati na donošenje nekakvih važnih odluka. Zato u ovom slučaju ne vidi poseban problem, posebice jer je Povjerenstvo, nakon što ih je Šimić kontaktirao, sigurno razmotrilo sve aspekte nove situacije u kojoj se on sada našao.

Najčitanije iz rubrike