Novosti
NAKON VIŠE OD 70 GODINA

Poljaci traže naciste čak i u Hrvatskoj
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

IPN, Instytut Pamici Narodowej, ili Institut nacionalnog sjećanja, koji se bavi proučavanjem nacističkih i komunističkih zločina nad Poljacima, dostavio je Interpolu zahtjev za pomoć u otkrivanju preživjelih čuvara nacističkih logora u Drugom svjetskom ratu na području Europe. Potrage se odnose na osobe koje su možda još žive, uglavnom u Njemačkoj i Austriji, ali IPN ne isključuju mogućnost da takvih osoba ima u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Sloveniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Ukrajini, jer su tijekom Drugog svjetskog rata građani ovih zemlja surađivali s njemačkim postrojbama i možda bili u službi u koncentracijskim logorima. Dobili su desetak povratnih informacija iz Njemačke i Austrije, ali tražene osobe su umrle, ili im je nepoznato mjesto boravka.

- Do sada je od 23.000 čuvara i osoblja logora otkriveno njih 1600, za koje imamo podatke da su zaista bili čuvari u logorima, ili radili neke druge poslove, a sve prema naredbi SS-ovaca. Pri traženju preživjelih u obzir smo uzimali datum rođenja, jer istražitelji su pošli od toga da još mogu biti žive osobe rođene 1920-ih godina, jer su te osobe početkom rata imale 20-ak godina, a sada imaju oko 90. Do sada smo Interpolu predali 392 zahtjeva za potragu za bivšim nacistima, a priredili smo još zahtjeva koje ćemo predati Interpolu - kaže istražitelj i glasnogovornik IPN-a Robert Janicki. Institut nacionalnog sjećanja u Varšavi je stvorio tim čiji je cilj, između ostaloga, identificirati osobe koje u vrijeme rata bili na dužnosti u nacističkim koncentracijskim logorima smrti koje su postavile vlasti Trećeg Reicha u okupiranoj Poljskoj. Tim čine tužitelji, arhivari i nekoliko povjesničara.

Bogusław T. Czerwiski, koji je na čelu istražnog tima IPN-a, ističe da su mjere koje su poduzeli posljednja prilika za moguće procesuiranje počinitelja kaznenih djela genocida počinjenih nad Poljacima tijekom Drugog svjetskog rata koji se još i danas skrivaju, a nisu bili osuđeni.M.Flego

Najčitanije iz rubrike