Osijek
VELIKI PLANOVI ZA REPREZENTATIVNI OBJEKT

Dvorac Savojski “puca” na imućnije turiste
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Dvorac je odnedavno u vlasništvu Općine Bilje i Osječko-baranjske županije

Nakon 11 godina Općina Bilje i Osječko-baranjska županija dobili su u vlasništvo dvorac Eugena Savojskog u Bilju, koji će, kako nam kaže općinski načelnik Željko Cickaj, postati reprezentativni objekt kojim priželjkuju privući drukčiju turističku klijentelu. Višemilijunski je to projekt za koji imaju realne planove, a budući da je Kopački rit dio općine Bilje, prijenos vlasništva nad dvorcem prvi je korak (ugovor je potpisan krajem prosinca, nap.a.) prema privlačenju imućnijih turista lovaca. Međutim, to neće biti jedina svrha i sadržaj biljskog dvorca.

Vrijednost 1,8 mil. kn

- Uistinu sam sretan i zadovoljan što se agonija oko dvorca okončala onako kako smo planirali – dobiti ga bez naknade na upravljanje, a vrijednost mu je procijenjena na 1,8 milijuna kuna. Želim zahvaliti svima koji su pridonijeli tome da se inicijativa koju smo pokrenuli ostvari na brz način, od srpnja prošle godine. Zahvaljujem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, državnom tajniku Željku Kraljičku, županu Ivanu Anušiću, Vladi RH, Hrvatskim šumama te Vladi Jumiću, voditelju ovdašnje Šumarije, koji je pravi partner Općini Bilje. Razgovarao sam sa županom Ivanom Anušićem o omjeru vlasništva i prijedlog je da se ono podijeli prema načelu 50:50 posto – jednako Općini i Županiji. Darovnica obuhvaća dvorac i dio parka, a pitanje ostatka parka također ćemo nastojati riješiti s Hrvatskim šumama. Prema darovnici, dobili smo samo dio parka neposredno uz dvorac. Inače, sada ćemo napokon biti u prigodi kroz Urbanu aglomeraciju Osijek riješiti pitanje natječaja za projektnu dokumentaciju za obnovu dvorca. Smatram da nitko ne smije dopustiti da propada takav spomenik kulturne baštine. Mi imamo dva dvorca na svom području, tu je, naime, i Titov dvorac u Tikvešu koji je u nadležnosti JU-a PP Kopački rit. Ni jedan nije priveden namjeni, a jako su veliki potencijal za općinu koja se opredijela za turizam – kaže Cickaj.

Različiti sadržaji

Dodaje kako mu je drago što je Županija osnovala Odjel za kontinentalni turizam, pa će u suradnji s njim učiniti sve da dvorac Savojski doista postane biser. Dvorac će biti u najvećem dijelu posvećen turizmu. Dio će biti okrenut ugostiteljstvu i moguće, u jednom dijelu, hotelskom smještaju. Sve je to u funkciji pokrivanja troškova održavanja. Svakako bi, promišlja Cickaj, u njemu mogli biti različiti sadržaji: od Turističke zajednice Županije do TZ-a Bilje, Županijskog lovačkog saveza...

Dvorac je, naime, zamišljen kao prijamni centar za turiste koji bi u muldimedijalnoj dvorani mogli, u slučaju lošeg vremena ili nedolaska u odgovarajuće vrijeme u Kopački rit, virtualno doživjeti što je, recimo, rika jelena, dočarati im prirodu, zvukove... Ovaj bi koncept trebao dograditi već odlično ustrojenu uobičajenu turističku gastro, eno, eko i drugu ponudu ne samo Bilja nego i Osijeka i Županije. Sve će se, napominje Cickaj, koordinirati sa strukom. Kaže kako je bilo promišljanja da se u dvorcu nađe mjesta i za općinsku upravu koja je trenutačno podstanar.

- Lijepo to zvuči, ali mislim da dvorcu to nije svrha. Svakako ćemo tamo imati primjereni reprezentativni prostor za prijme i događanja, ali oćinska će uprava djelovati na nekom drugom mjestu. Žao nam je što dvorac nismo mogli urediti ranije, primjerice da smo u njemu mogli ugostiti princa Charlesa. No, naravno da će i uspomene na taj događaj biti prikazane u dvorcu. Mislim da moramo iskoristiti to što je princ Charles, od svega što postoji u Hrvatskoj, izabrao i posjetio upravo Bilje. To nam je izvrsna reklama i promocija u svijetu. Kada smo mu pokazivali kakvo je lovište, a princ Charles je strastveni lovac, jako ga je to zagolicalo i rekao je da bi se volio vratiti. Pa evo, budući da je ovo bio lovački dvorac Savojskog, bit će prilike da ga pozovemo - ističe Cickaj.

Zaključuje kako Općina Bilje otvara novu stranicu u razvoju kontinentalnog turizma. Općina, naime, nije imala mnogo od onih koji su došli u Kopački rit, no s novim će sadržajima u dvorcu imati što ponuditi.

- Sretan sam što sam uz pomoć ostalih uspio realizirati ideju vezanu uz dvorac i da ću biti tu kao načelnik kada dovršimo taj projekt – kaže Cickaj.

Darko PEJIĆ
Što će biti s parkom?

U sklopu novog Zakona o šumama Općina očekuje da će riješiti i pitanje parka i u kojem žele organizirati manifestacije. ”Moja je vizija da ljudi koji žive ili dolaze u Bilje u parku nađu sadržaje koji će ih privući kao što je Piknik kod Savojskog. Ne treba narušiti park, ali treba napraviti staze, igrala, sjenice, jer je ugodno mjesto, planiramo i Etno susrete preseliti u dio parka koji smo dobili, ali i osmisliti ostatak šumskog prostora i iskoristiti ga na mnogo bolji način nego što smo do sada bili u mogućnosti”, kaže Cickaj.

Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike