Osijek
ODLASCI IZ KBC-A OSIJEK NASTAVLJENI I U 2018.

Otkaz u bolnici dali prof. dr. sc. Gugić, doc. dr. sc. Vidović i dr. sc. M. Rosso
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Kao razlog navode nezadovoljstvo stanjem u KBC-u i nemogućnost napredovanja

Prema posljednjim službenim podatcima Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Osijek, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do rujna prošle godine osječku je bolnicu napustilo 66 liječnika specijalista, a egzodus se nastavlja. Tako je osječka bolnica u 2018. godinu ušla bez četiri renomirana liječnika, koji su u ovoj zdravstvenoj ustanovi odradili više desetljeća staža.

S 2. siječnja u KBC-u Osijek prestao je radni status prof. dr. sc. Damira Gugića, koji je u čak dva mandata bio predstojnik Odjela za radioterapiju i onkologiju. On je, naime, krajem prošle godine svojevoljno odlučio dati otkaz u ovoj ustanovi.

– Nisam više želio raditi u takvim uvjetima i biti dio takvog tima - komentirao je prof. Gugić, aludirajući na svoje neslaganje s aktualnim vodstvom ove zdravstvene ustanove te njihovim odnosom prema struci i liječnicima, ali i pacijentima i načinu liječenja. Ovaj izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu kaže kako se na otkaz odlučio nakon 25 godina rada u ovoj bolnici.

– Za sada ostajem na MEFOS-u i predajem na srednjoj Medicinskoj školi. Zvali su me iz bolnice u Mariboru da preuzmem njihov onkološki odjel, ali mi to za sada ne odgovara. Moram reći da se osjećam preporođeno i nisam požalio ni tren zbog svog poteza - iskren je prof. Gugić.

S prvim je danom 2018. godine radni staž u KBC-u Osijek prestao i poznatom abdominalnom kirurgu, doc. dr. sc. Draženu Vidoviću, koji je odlučio prijeći u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, gdje je dobio mjesto predstojnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju.

– Moram reći da sam htio promjenu, a u osječkoj sam bolnici osjećao da ne mogu napredovati. U KBC-u Osijek radio sam od 1993., što znači 25 godina. Nažalost, znam još nekoliko kolega koji planiraju svoj odlazak iz ove ustanove - kometirao je svoj odlazak doc. Vidović, koji se u Zagreb preselio s cijelom obitelji.

S prvim je siječanjskim danima završio 20-godišnji radni staž u osječkoj bolnici i dr. sc. Marinele Rosso, bivše pročelnice Kliničkog odjela za kirurgiju glave i vrata, plastično rekonstruktivnu i opću ORL kirurgiju. Ta je liječnica odlučila prijeći na radno mjesto u Poliklinici Rosso, u vlasništvu svog supruga, poznatog ginekologa, dr. med. Miće Rosse.

– Istina je da sam odlučila napustiti osječku bolnicu. Mogu samo reći da se tamo više nisam ugodno osjećala. Srećom, imala sam kamo otići jer suprug i ja imamo privatnu polikliniku u Osijeku, ali mi je žao onih kolega koji si taj luksuz ne mogu priuštiti - komentirala je dr. sc. Rosso.

Inače, od nove je godine u mirovinu otišao nekadašnji predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Darko Čuržik.

Dakle, osječka je bolnica u prvim danima ove godine ostala bez specijalista s doktoratom znanosti i znanstvenim zvanjima. No, unatoč opetovanim zamolbama iz Glasa Slavonije prema Ravnateljstvu KBC-a Osijek da se očituju o odlasku svojih renomiranih specijalista s dugogodišnjim iskustvom u liječenju pacijenata i o eventualnim planovima za privlačenje specijalista, bolnička se uprava oglušila i do izlaska ovog članka nije odgovorila na naš upit. Opravdano se postavlja pitanje posjeduje li osječka bolnica još dovoljno kadra sa znanstvenim zvanjima kako bi uopće ispunjavala uvjete za status KBC-a? Recimo kako se na ovaj upit Glasa Slavonije oglušilo i Ministarstvo zdravstva.

Nefreteta Z. EBERHARD

Trpimir Goluža

predsjednik Hrvatske liječničke komore

NIJE SVE U NOVCU, NEZADOVOLJNI SU I NEMOGUĆNOŠĆU NAPREDOVANJA

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Trpimir Goluža, još je u ožujku prošle godine upozorio kako razlozi odlaska liječnika nisu isključivo financijske prirode, kako se često misli.

- Prije svega, razlog je nezadovoljstvo liječnika sadašnjom situacijom u zdravstvu i pravnom nesigurnošću. Naime, liječnici u Hrvatskoj su preopterećeni, a posebno su nezadovoljni zbog nemogućnosti daljnjeg napredovanja u struci i razvijanja vlastitih profesionalnih ambicija - kometirao je dr. Goluža.

Upravo je to razlog i odlazaka liječnika koje spominjemo u ovom tekstu.

šutnja

IZ UPRAVE KBC-a NE ODGOVARAJU NA UPITE O ODLASKU

Činjenica je da je primljeno mnogo specijalizanata, no oni ne mogu nadomjestiti iskusne specijaliste

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Lončar: Osijek je slobodan, otvoren i nepokoreni grad

MUH IZ BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE POSJETIO OSIJEK

Oduševljeni ljepotama Tvrđe i gostoljubivim domaćinima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVA VELIKA GRADILIŠTA

Gundulićevu i promenadu okupirala mehanizacija

2

NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca
počinje u srijedu, a
istovremeno kreće
i tretiranje s tla

3

RESTITUCIJA OTETE IMOVINE

HKD Napredak ne želi odustati od svojih nekretnina

oglas