Autoglas
BUDUĆNOST KIJE

Niro EV, željeni put elektrifikacije Kije
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Kia je na sajmu CES u Las Vegasu predstavila i tehnologije autonomne vožnje, povezivosti i eko/električnih vozila

Kia je na sajmu zabavne elektronike CES 2018 u Las Vegasu, uz svoju viziju budućnosti, predstavila koncept Niro EV. Radi se o konceptu električnog vozila, koji kombinira dizajn modernog kompaktnog sportskog terenca s vrlo učinkovitim, naprednim električnim pogonom i tako predstavlja sljedeći korak na Kijinom dugogodišnjem električnom putovanju.

Koncept Niro EV, koji je nastao u Kijinu dizajnerskom centru u Južnoj Koreji, potpuno je električni kompaktni SUV. Njegova aerodinamična karoserija omogućava mu da zrak s lakoćom struji oko i ispod vozila. Tradicionalnu masku, koja nije više potrebna za hlađenje motora, zamijenio je gladak interaktivni zaslon, koji se na prednjem dijelu vizualno odlično slaže s vrlo tankim svjetlosnim tijelima. Na boku je vidljivo da je koncept našao inspiraciju u postojećem hibridnom Niru, sa siluetom modernih kompaktnih crossovera, podignutom karoserijom i širokim C stupom. Stražnji kraj koncepta ima zbog boljeg odvoda zraka čiste i oštre rubove.

Tihim djelovanjem elektromotora i očekivanjima da će se takvo vozilo većinom voziti po gradskim i prigradskim cestama, Niro EV donosi nove tehnologije koje poboljšavaju sigurnost pješaka. Novi aktivni sustav za upozoravanje pješaka APWS (Active Pedestrian Warning System) kombinacija je prednjih kamera, tehnologije za prepoznavanje predmeta i prednjih zvučnika. Ako sustav prepozna pješaka ili biciklista, koji prolazi ispred vozila, zvučnici tu osobu upozoravaju na vozilo. APWS je usklađen s novim interaktivnim svjetlosnim sustavom, koji korisnicima i pješacima pruža visokointuitivnu komunikaciju s vozilom.

Minimalistički uređena kabina, u kojoj je pregršt digitalnih zaslona, omogućava veću interakciju korisnika s novim tehnologijama i pomagalima. Armaturna ploča zbog svoje širine i vodoravnih, glatkih površina kod vozača i suputnika stvara ugodan ambijent i osjećaj sigurnog utočišta. S mekanim nijansama srebrne, sive i brončane boje donosi osjećaj mira i topline u kabini.

Koncept Niro EV pokreće električni motor sljedeće generacije, koji donosi nove tehnologije, a namijenjen je Kijinim budućim električnim vozilima. Energiju pruža vrlo učinkovita litij-polimerska baterija snage 64 kWh, koja djeluje s pomoću snažnog elektromotora snage 150 kW. Niro EV imat će doseg od 383 kilometra – uz nulte emisije ispušnih plinova.

Bezgranično za sve

U okviru svoje vizije ‘Bezgranično za sve’, Kia donosi budućnost u kojoj su mogućnosti mobilnosti i prijevoza bezgranične. Kako bi široj javnosti proširila horizonte, Kia također predstavlja nekoliko novih tehnologija, koje su dio njezine nove strategije ‘ACE’, kojom će automobili biti još više autonomni (A), povezani (C kao Connected) te više ekološki i električni (E).

‘Bezgranično za sve’ Kijina je vizija budućnosti, gdje će svatko moći uživati u beskonačnim mogućnostima koje donosi mobilnost u budućnosti. U današnje vrijeme korisnici su ograničeni razmišljanjem da je automobil “tek vozilo’, ali Kia se obvezuje da će nuditi kompleksnija rješenja mobilnosti. ‘Bezgranično za sve’ predstavlja budućnost u kojoj je vozilo puno više od zbira dijelova,” rekao je dr. Woong-chul Yang, potpredsjednik i voditelj Kijina centra za istraživanja i razvoj.

Kijina strategija ‘ACE’ temelji se na tri ključna elementa, koji predstavljaju njihovu viziju prijevoza putnika u budućnosti. Što se tiče autonomije, Kia u 2021. godini kreće s prodajom tehnologije autonomne vožnje 4. stupnja, koja će biti raspoloživa u ‘pametnim gradovima’. Što se pak tiče povezanosti, 2025. godine Kia će imati tehnologije povezivosti u svim automobilskim razredima, a do 2030. žele ih ugrađivati u sve svoje modele. I glede ekonomičnosti, Kia će do 2025. nuditi 16 novih modela s naprednim pogonima – različita hibridna, plug-in hibridna i električna vozila, a već u 2020. potpuno novo električno vozilo s gorivim ćelijama (FCEV).

Električni automobili

Osim tih tehnologija, Kia će razotkriti svoje planove u vezi s uslugama dijeljenja vozila (car-sharing) WiBLE, koja od prošle godine djeluje u Južni Koreji, a u ovoj godini očekuje se globalno širenje – počevši s Europom.

Južnokorejski div namjerava od 2019. poslati na ceste brojnu testnu flotu autonomnih vozila, koja bi trebala prokrčiti put njihovoj masovnoj proizvodnji. Kia s novim pilot-projektom Smart City od 2021. planira nuditi autonomna vozila 4. stupnja, koja će biti raspoloživa u tzv. pametnim gradovima.

Kia će u godinama koje dolaze i dalje širiti svoju ponudu ekološki prihvatljivijih vozila i do 2025. namjerava lansirati čak 16 električnih vozila. Već 2020. godine – Korejci će kupcima ponuditi vozilo koje će pokretati struja i gorive ćelije (FCEV).

- Do 2025. ćemo ponuditi pet novih hibrida i priključnih (plug-in) hibrida, pet novih električnih vozila i potpuno novo vozilo na gorive ćelije. Do svog dolaska na tržište 2020., taj FCEV predvodnik Kijina napretka omogućit će mobilnost s nultim emisijama štetnih plinova - rekao je potpredsjednik Yang.

Milan BUGARIĆ
WiBLE preko pametnog telefona

Usluzi WiBLE pristupa se preko aplikacije na pametnom telefonu. Korisnici nakon toga plaćaju vrijeme upotrebe WiBLE vozila. WiBLE će u Europi korisnicima omogućavati zaključenje jednosmjerne vožnje, umjesto vraćanja vozila na polaznu točku. Zbog toga povećava udobnost i pruža veliku vrijednost u odnosu na cijenu taksi-prijevoza ili klasičnog najma vozila. Kia će uskoro objaviti prve WiBLE lokacije u Europi, a krajem godine očekuje se početak rada ove usluge dijeljenja vozila.