Mozaik
DORA VESTIĆ, OSJEČKA PJEVAČICA

Volim izvoditi i operu i pop-glazbu, ali se ne mogu odlučiti koja mi je draža
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Bila je natjecateljica u showu “The Voice” 2015. i prošla u najboljih 24

Dora Vestić rođena je u Našicama i od malih nogu bavi se glazbom. Počela je pjevati u dječjem zboru Vrapčići u Osijeku i shvatila da je glazba zanima, pa je paralelno s osnovnom školom pohađala i Osnovnu glazbenu školu Franje Kuhača, i to smjer Violina.

Godine 2004. osvaja prvu nagradu i postaje Najklinceza osječko-baranjske županije. Godine 2010. upisuje Ekonomsku i upravnu školu Osijek te paralelno s njom upisuje i srednju školu za solo pjevačicu. Tijekom glazbenog obrazovanja članica je Mješovitog pjevačkog zbora Glazbene škole Franje Kuhača te s njim osvaja zlatne i srebrne nagrade. Potom, 2014., upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija, gdje je članica Akademskog pjevačkog zbora UA Osijek. Od 2014. članica je HPD-a Lipa, s kojim osvaja brojne nagrade. Bila je natjecateljica u showu “The Voice – Najljepši glas Hrvatske” 2015. i prošla među top 24 natjecatelja. Kratko volontira u HNK-u Osijek u opereti “Bajadera”, a samostalno uči svirati ukulele. Kao članica Opernog ansambla UA Osijek osvaja Rektorovu nagradu za umjetničko ostvarenje, pripremu i izvedbu opere “Ljubavni napitak” Gaetana Donizettija. Od rujna 2017. je i članica vokalnog sastava Akvarel, a nastupala je u upravo završenoj sezoni emisije “A strana” na HRT-u. Surađivala je s mnogima, a posljednji put s Kamenim na pjesmi “Ljeto života”. U studenom 2017. izišao je njezin prvi samostalni singl i spot “Treptaj oka”.

Od malih nogu znala si da se želiš baviti glazbom, zar ne? Za to je zaslužan zbor Vrapčići ili...?

- Tako je. Od malih nogu glazba je u mojem životu. Zahvaljujući mojim roditeljima, koji su to prepoznali na vrijeme. Oduvijek imam punu podršku s njihove strane. Tako je moje prvo glazbeno iskustvo bilo u dječjem zboru Vrapčići. Nakon toga jedini logičan korak bila je glazbena škola.

Kako si odlučila s učenja violine prebaciti se na pjevanje?

- Rekla bih svakako da je violina moja prva ljubav koja nikada nije prežaljena. Završila sam osnovnu glazbenu školu za violinu, a već tijekom sviranja violine znala sam da me privlači pjevanje i da mi ide puno bolje nego sviranje violine. Godine 2010. odlučila sam otići na prijamni za solo pjevačicu i tako sam paralelno sa srednjom školom upisala prvi pripremni razred solo pjevanja. Tu se razvila puno ozbiljnija i veća ljubav prema cijeloj glazbenoj priči.

U showu "The Voice" dospjela si u top 24. Jesi li zadovoljna tim iskustvom i što najradije pamtiš iz tog razdoblja?

- Jako sam zadovoljna! Velika mi je čast bila uopće doći do blind audicija, jer su bile ogromne selekcije prije toga. To što sam došla do prvih 24 za mene je velika stvar, jer oduvijek pratim strane emisije “The Voicea” i veliki sam obožavatelj cijele priče. Samo to što sam bila sudionik tako nečega za mene je velika životna priča i prekrasna uspomena. Najviše mi je u lijepom sjećanju ostalo druženje i prekrasni ljudi. Znam da je to odgovor koji se uvijek dobije na ovakvo pitanje, ali je zbilja tako. Dandanas ta prijateljstva i kontakti traju i svima nama je “Voice” ostao u prekrasnom sjećanju zbog tih prekrasnih poznanstava i trenutaka.

Mogli smo te gledati i u emisiji “A strana” na HTV-u. Koje su ti izvedbe bile najdraže?

- U “A strani” pjevala sam pjesmu Zlatnih dukata “Zbog tebe” u duetu sa Stjepanom Lachom. Pjesma je aranžirana na totalno drukčiji način od izvorne, što joj je dalo novu svježinu. Svakako mi je to jedna od najdražih izvedbi ove sezone, ali moram jednostavno izdvojiti i moju najdražu izvedbu ove sezone, a to je prekrasna Lucija Jakelić, poznatija kao Lu, i njezina izvedba pjesme “Prozor prema zalazu”. Nešto prekrasno.

Kako si postala članica Akvarela i što ima novog u ansamblu: nova pjesma, spot?

- U Akvarelu su bili u potrazi za alt-dionicom, a budući da sam ja alt, prihvatila sam priliku koju su mi dali. Akvarel je uvijek za mene bio pojam kvalitetne glazbe u Slavoniji, a i šire. Uvijek sam nekako maštala kako bi bilo dobro biti dio takve priče, pogotovo kada je u pitanju takva vrsta pjevanja i izvođenja glazbe uživo. Ne moram ni opisivati svoju sreću kada su baš mene od svih pitali želim li se priključiti toj priči. Puno toga je u planu. Priprema se i spot za autorsku pjesmu, a više toga će se svakako znati uskoro.

Što više voliš izvoditi: operu ili pop-pjesme?

- Mogu reći da je to teško pitanje, tj. odluka. Ja se jedan dan probudim i poželim svoju pjevačku karijeru usmjeriti prema tom profinjenom pjevanju opere, maštajući o velikim kazalištima, orkestrima i ulogama, a drugi dan bih opet ludovala na pozornici uz neki sjajan bend gdje sve pršti od improvizacije i glazbene slobode. Stvarno ne znam. Cijenim i poštujem obje priče, zbilja se ne mogu odlučiti, mislim da će tako ostati cijeli život iako sam svakako iskusnija u pop-priči, jer definitivno nemam toliko opernog iskustva koliko bih ga voljela imati.

Što ti je draže: kazalište ili televizija?

- Ljubitelj sam svake dobre glume i performansa tako da volim oboje, ali mislim da za mrvicu pobjeđuje televizija, tj. ne gledam televiziju već jako dugo, ali ako pitate između kazališnih predstava i filmova, onda biram filmove, iako tu iskrenu, trenutnu glumu i strast možemo osjetiti i doživjeti najviše u kazalištu, zbog toga i za jedno i za drugo imam ogromnu ljubav i poštovanje.

Kakvi su ti planovi za 2018.?

- U 2018. plan mi je samo raditi i raditi na sebi što više. Širiti glazbene vidike, graditi sebe i svoj put prema gore, svirati, nastupati, surađivati i snimati pjesme. Nešto novo svakako možete očekivati vrlo uskoro!

Tanja KVORKA
 
SNAŽNE ŽENE - VOKALNO I STAVOM

Koji su ti glazbeni uzori?

- Svi mi imamo neke ljude koji su nam bili inspiracija. Ja ih imam i previše, iako u tome svemu želim sačuvati sebe i biti originalna. Neki od njih su svakako Jessie J, Nina Simone, Etta James, Alicia Keys, Beyonce, Lady Gaga i još mnoge snažne žene, vokalno i stavom.

S kim bi rado snimila duet?

- Svakako bih voljela s jednom od prethodno navedenih diva, a tko ne bi? Od naših pjevača to su definitivno Vanna, Nina Badrić, Franka Batelić, Gibonni, Remi... mislim, ima ih zbilja jako puno, a za svakoga imam različite razloge. Ili su u pitanju snažan stav i vjernost samima sebi do kraja ili smisao za glazbu, njihovi tekstovi i strast prema onome što pjevaju. Volim iskrene umjetnike koji pretoče sebe u pjesmu. Baš takva se trudim biti i ja.

prvi singl

“TREPTAJ OKA” IZIŠAO JE U STUDENOME

Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike