Kultura
OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA U GALERIJI WALDINGER

Ženska klapa Ventula: Splićanke očarale publiku izgledom i izvrsnim nastupom
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Prepuna galerija dokaz je da se osječka publika zaželjela klapske pjesme.

Na osmom koncertu ovogodišnjeg koncertnog ciklusa Osječka glazbena srijeda nastupile su Ženska klapa Ventula iz Splita i Ženska klapa Allegre iz Osijeka. Galerija Waldinger u Tvrđi pokazala se kao akustično zahvalan prostor za pjevačke glasove.

Prva na programu nastupila je klapa Ventula, u tradicijskim dalmatinskim nošnjama, koja je očarala publiku, kako izgledom, tako i izvrsnim nastupom. Vokalno precizne, ritamski točne s jasnom artikulacijom i izvrsnom dinamikom, odmah su pridobile simpatije publike. Grlica je propivala, Jadranska sol, Marija na prozoru, neke su od narodnih pjesama u kojima je publika te večeri imala priliku uživati.

Klapa Ventula osnovana je 2006. u Splitu. Djeluje pod vodstvom prof. Milivoja Rilova. U svom desetogodišnjem radu izdvajamo srebrnu plaketu na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu 2011., na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2011. i 2012. nagrađene su su Zlatnim leutom. Godine 2013. klapa je sudjelovala na drugom natjecanju hrvatske vokalne tradicijske glazbe te osvojila zlatnu plaketu. Dugogodišnji rad klape i brojna priznanja opravdale su samouvjerenim nastupom te izvrsnom komunikacijom s publikom.

Gostujuća klapa Allegre osnovana je 2014. u Osijeku. Voditeljica klape je mag. mus. Ana Bilmez. Ostvarili su nekoliko samostalnih koncerata te nastupa na smotrama i festivalima. Na njihovu su se programu koncerta u Waldingeru mogle čuti pjesme Čula jesam da se dragi ženi, Tebe tražim te Crvena naranča u zajedničkoj izvedbi obiju klapa.

Iako Allegre djeluju nekoliko godina, osjetila se ljubav prema glazbi i pjevanju, što osječku publiku nije ostavilo ravnodušnom.

Česte ovacije, gromoglasan pljesak i prepuna galerija dokaz su da se osječka publika zaželjela klapske pjesme te se nadamo da ćemo imati priliku ponovno ugostiti ove talentirane glazbenike.

Ksenija PEŠIĆ

česte

OVACIJE I GROMOGLASAN PLJESAK PUBLIKE

Iako Allegre djeluju nekoliko godina, osjetila se ljubav prema glazbi i pjevanju, što osječku publiku nije ostavilo ravnodušnom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike