Kultura
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “RODOSLOVLJA OBITELJI PODLAPCA/PODLAPAČE”

Đuro Mesić: Pomogao sam mnogim Podlapčanima i to mi je nagrada za sav moj uloženi trud
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

POŽEGA - Matica hrvatska Ogranak Požega organizirao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega promociju monografije donedavno stanovnika Požege, Đure Mesića, “Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapača”. Knjiga je iz tiska izišla u listopadu 2017., a prije Požege predstavljena je u Udbini i Podlapcu u Lici te Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici, gdje Đuro Mesić danas živi. Njegovim nekadašnjim sugrađanima u Požegi predstavljena je u punoj čitaonici, a među publikom je bilo najviše Ličana doseljenih u Požeštinu.

Uvodnu je riječ održala predsjednica Ogranka, dr. sc. Vesna Vlašić, o autoru i knjizi govorio je prof. Goran Hruška, a o ideji i realizaciji autor.

Na ovo ga je istraživanje ponukalo djetinjstvo njegove supruge, koja je kao dijete završila u Slavoniji a da nije znala svoje pravo podrijetlo ni rodbinu.

– Dugačak je put bio od početka 2008. do izlaska knjige. Krenuo sam iz znatiželje i ljubavi prema predcima svoje supruge, koja je imala nesretnu sudbinu - prvo joj je umro otac, koji je rodno selo Podlapac napustio prije 80 godina, majka se potom preudala u Srednji Lipovac, a ona kao malo dijete više nije upoznala nikoga od svoje rodbine po ocu. To je bio velik izazov, a ja sam sretan da sam i nakon toliko godina istraživanja i traganja došao do rezultata. Tražio sam pomoć i svih starijih mještana Podlapca, koji je bio župa od 1702., zapovjedno mjesto u Vojnoj krajini, ima dugu tradiciju, no mještani su se raselili diljem svijeta. Svi vrlo malo znaju o svojoj rodbini pa sam svima pomogao, posebice nasljednicima tih Podlapačana – kaže Mesić, kojemu je to nagrada za sve težnje i muke dok je prikupljao građu i pisao monografiju. Sretan je što sada može knjigu predstaviti i u svom rodnom gradu Požegi.

Knjiga u prvom dijelu obrađuje postanak sela, oslobađanje od Turaka prije 325 godina, ponovno naseljavanje, koja prezimena i koji su se stanovnici i iz kojih krajeva doseljavali, statistički podatke o broju članova u obiteljima, prvi popis stanovništva, iz 1712., te, na žalost, u posljednjih 150 godina ponovno raseljavanje i lagano izumiranje mjesta. Našao je i popis 350 Podlapačana koji su se brodom iselili u Ameriku. Nešto tragova našao je u crkvenom dijelu bilješki, iako je to jedna od najstarijih župa, četiri godine starija i od župe Udbina. Drugi dio knjige posvećen je svim obiteljima i rodoslovljima velikih obiteljskih zadruga. AGM Kruna

Mesić: To je bio velik izazov, a ja sam sretan da sam i nakon toliko godina istraživanja i traganja došao do rezultata.

Možda ste propustili...

OTVORENJE IZLOŽBE "OTISAK PAPUKA" U GISKO-u

Ivanka Muršić i Sara Muršić dijele ljubav prema prirodi

IZLOŽBA REZ/CUT U MSU-U SE MOŽE POGLEDATI DO 14. KOLOVOZA

Primjeri kolaža u umjetničkim praksama

JEDAN OD VRHUNACA 69. IGARA

Gromoglasne ovacije prepunog Dvora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VRHU POTRAŽNJE SU AUTENTIČNOST I SAMOSVOJNOST

Jasna Horvat: Brendirati kulturu znači približiti ju ostatku svijeta

2

KULTURNO-UMJETNIČKI CENTAR VIROVITICA

25 godina plesa, druženja i smijeha

3

OD 20. DO 24. KOLOVOZA

Zadar postaje središte suvremenog plesa na Mediteranu