Kultura
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “RODOSLOVLJA OBITELJI PODLAPCA/PODLAPAČE”

Đuro Mesić: Pomogao sam mnogim Podlapčanima i to mi je nagrada za sav moj uloženi trud
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

POŽEGA - Matica hrvatska Ogranak Požega organizirao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega promociju monografije donedavno stanovnika Požege, Đure Mesića, “Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapača”. Knjiga je iz tiska izišla u listopadu 2017., a prije Požege predstavljena je u Udbini i Podlapcu u Lici te Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici, gdje Đuro Mesić danas živi. Njegovim nekadašnjim sugrađanima u Požegi predstavljena je u punoj čitaonici, a među publikom je bilo najviše Ličana doseljenih u Požeštinu.

Uvodnu je riječ održala predsjednica Ogranka, dr. sc. Vesna Vlašić, o autoru i knjizi govorio je prof. Goran Hruška, a o ideji i realizaciji autor.

Na ovo ga je istraživanje ponukalo djetinjstvo njegove supruge, koja je kao dijete završila u Slavoniji a da nije znala svoje pravo podrijetlo ni rodbinu.

– Dugačak je put bio od početka 2008. do izlaska knjige. Krenuo sam iz znatiželje i ljubavi prema predcima svoje supruge, koja je imala nesretnu sudbinu - prvo joj je umro otac, koji je rodno selo Podlapac napustio prije 80 godina, majka se potom preudala u Srednji Lipovac, a ona kao malo dijete više nije upoznala nikoga od svoje rodbine po ocu. To je bio velik izazov, a ja sam sretan da sam i nakon toliko godina istraživanja i traganja došao do rezultata. Tražio sam pomoć i svih starijih mještana Podlapca, koji je bio župa od 1702., zapovjedno mjesto u Vojnoj krajini, ima dugu tradiciju, no mještani su se raselili diljem svijeta. Svi vrlo malo znaju o svojoj rodbini pa sam svima pomogao, posebice nasljednicima tih Podlapačana – kaže Mesić, kojemu je to nagrada za sve težnje i muke dok je prikupljao građu i pisao monografiju. Sretan je što sada može knjigu predstaviti i u svom rodnom gradu Požegi.

Knjiga u prvom dijelu obrađuje postanak sela, oslobađanje od Turaka prije 325 godina, ponovno naseljavanje, koja prezimena i koji su se stanovnici i iz kojih krajeva doseljavali, statistički podatke o broju članova u obiteljima, prvi popis stanovništva, iz 1712., te, na žalost, u posljednjih 150 godina ponovno raseljavanje i lagano izumiranje mjesta. Našao je i popis 350 Podlapačana koji su se brodom iselili u Ameriku. Nešto tragova našao je u crkvenom dijelu bilješki, iako je to jedna od najstarijih župa, četiri godine starija i od župe Udbina. Drugi dio knjige posvećen je svim obiteljima i rodoslovljima velikih obiteljskih zadruga. AGM Kruna

Mesić: To je bio velik izazov, a ja sam sretan da sam i nakon toliko godina istraživanja i traganja došao do rezultata.

Možda ste propustili...

SAŠA GERBER, MLADI ILUZIONIST OBJAVIO PRVU ZBIRKU PJESAMA

Lagao bih kada bih rekao da ne bih volio da se moja zbirka svidi čitateljima

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA PIJANISTICA MARTINA FILJAK

U spomen na Ranka Filjaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI USPJESI U KRIŽEVCIMA I VELIKOJ GORICI

Uz dozu dječje razigranosti, lepršavosti, treme i smijeha

2

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

3

“NESPOJIVI” PREMIJERNO 23. VELJAČE

Kakve veze imaju joga, kornjača, Ryan Gosling, krastavci...?