Sport
DRUGA POBJEDA HRVATSKE NA EURU

U nastavku ugašen islandski vulkan
Objavljeno 14. siječnja, 2018.
Bila je ovo pobjeda za kapetana Duvnjaka, poručili su iz hrvatskog tabora

Hrvatski rukometaši preskočili su i drugu stepenicu na putu prema konačnom cilju. U Splitu je nakon Srbije pao i tvrdi Island, koji se prikazao puno žilavijim suparnikom negoli Srbi, premda to konačni rezultat nikako neće sugerirati.

Hrvatska je ostvarila drugu pobjedu, ovaj put bez svoga kapetana Domagoja Duvnjaka. Njegove role u napadu uspješno su odradili Igor Karačić i Luka Cindrić, koje je Lino najveći dio susreta držao zajedno u igri. U obrani zato dobili smo Ivana Stevanovića, koji je podsjetio na svoja poljska izdanja s prošlog EP-a.

Samo “plus jedan”

Dugo i teško lomio se otpor čvrstih Islanđana u prvom poluvremenu. Krenula je Hrvatska obrana 6-0 s provjerenim Gojunom i Musom, a u napadu u vanjskoj liniji uz ljevorukog šutera Stepančića počela su dva naša kreativca iz Vardara - Karačić i Cindrić. U napadu je to još solidno funkcioniralo, ali izostala je bolja obrana i bilo kakav vratarski doprinos u prvom poluvremenu. Mirko Alilović, naime, za 29 minuta provedenih u igri imao je samo jednu obranu. Island je imao pripremljenu 5-1 obranu. Od sredine poluvremena, kada se vidjelo da naša 6-0 obrana nije na razini kao protiv Srbije, ušao je na prednjeg u 5-1 formaciji Igor Vori, koji je preuzeo kapetansku traku umjesto ozlijeđenog Duvnjaka. Nakon dobrog Stepančićeva starta, a potom i dvije Gustavssonove obrane njegovih šutova, u igru je ušao Denis Buntić. Konačno smo u 25. minuti pomislili kako su Islanđani “pukli“. Solo akcijom Čupića Hrvatska je povela sa 12:9, a potom imala napad i za odlazak na “plus četiri“. Na žalost, umjesto “plus četiri“ ubrzo su Islanđani smanjili na “minus jedan“ (12:11). Na crti sa sedam metara našao se Karačić i bio uspješni izvođač, za razliku od prije njega Zlatka Horvata. U posljednjoj minuti na vrata je stao Stevanović, Islanđani su uspjeli sačuvati minimalni zaostatak, a naš posljednji napad do odmora nije iskoristio Cindrić, kojem je šut obranio Gustavsson.

Stevanović kao zid

U nastavku u napadu zaigrali smo sa “sedmim igračem“, s Vorijem i Musom na crti. I konačno smo za šest minuta otišli prvi put na četiri pogotka razlike. Cindrić, pa potom Štrlek iz kontre, a onda se Vori dokopao jedne lopte pa je pri rezultatu 18:14 za domaćina islandski izbornik Geir Sveinsson pozvao time-out. Svoj doprinos počeli su davati vratari, točnije, Ivan Stevanović. Rezultat toga je bilo vodstvo od 21:15 u 40. minuti, nakon kojeg je Sveinsson drugi put u kratkom vremenu zvao time-out. Malo je popustila koncentracija naših rukometaša. Ali da se Island ne približi, zaslužan je bio Stevanović, koji je odličnim obranama podigao i publiku. U 46. minuti zaigao je i Marko Mamić. Iz prva tri sljedeća naša napada zabio je tri pogotka, što nas je posebno razveselilo. Širina i vanjski šut bit će upravo ono što će nam trebati u sljedećim susretima.

Iz Splita: Krešimir LACKOVIĆ
HRVATSKA                   29  (14)
ISLAND                          22  (13)

SPLIT – Spaladium Arena. Gledatelja. 12.000. Suci: Evgeny Zotin i Nikolay Volodkov (Rusija)

HRVATSKA: Stevanović (8+0), Alilović (1+0), Mihić, Stepančić 4, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat, Karačić 4(1), Buntić 2, Mandalinić, Štrlek 4, Čupić 2, Musa, Mamić 4 i Cindrić 7

ISLAND: Gustavsson (6+1), Bjorgvinsson (2+0), Kristjansson, Palmarsson 5, Karason 2, Hallgrimsson, Atlason, Elisson, G.V. Sigurdsson 1, Gislason, Gudmundsson 3, Magnusson 3, A.T. Gunnarsson 4(3), Arnarsson 1, B.M. Gunnarsson i Smarason 3

SEDMERCI: Hrvatska 2(1), Island 3(3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Čupić 2, Gojun 2), Island

po planu

Hrvatska je slomila i tvrdi Island

Izbila tučnjava na tribini

U trenutcima kada je već bilo jasno kako će Hrvatska ostvariti drugu pobjedu, iznad nas na tribini izbila je tučnjava pa su “uredovali” redari i zaštitari. Koliko smo uspjeli vidjeti, najagresivniji je bio jedan stariji navijač koji je na glavi imao vaterpolsku kapu, a koji je uz pratnju redara morao i napustiti dvoranu.

Najčitanije iz rubrike