Sport
PETAR METLIČIĆ I IVANO BALIĆ

Lakše je gledati negoli igrati, manje se živciramo
Objavljeno 15. siječnja, 2018.
- Duvnjakova ozljeda sve je rastužila, ali to je sport. Morat ćemo bez njega

U nedjelju ujutro rukomet se igrao i u splitskim Gripama. Na programu je bila završnica Erste rukometne lige Dalmacije za djevojčice i dječake. Posebni gosti bili su Ivano Balić i Petar Metličić. Premda su na scenu stupili neki drugi “glavni glumci“, Ivano i Pero i danas su mamac za lovce na autograme i “selfije“ među mladim rukometašima. Uz to, došli su gledati i mlađe uzraste iz svoje Balić-Metličić akademije, u kojoj je trener Dalibor Anušić. Nekadašnji pivot bio je član reprezentacije Hrvatske koja je 2009., također u Splitu, igrala svjetsko prvenstvo.

Nekad i sad, 2009. i 2018. Pero i Ivano tada u glavnim rolama u reprezentaciji, danas samo gledatelji.

- Sada mi je lakše. Manje je stresno i manje se živciram kada samo gledam - rekao je Ivano Balić, koji je, iako poznata spavalica, u jutarnjim satima stigao dobro raspoložen družiti se s mladima.

Lino ima ideju

Pero se sjetio prve utakmice 2009., protiv Južne Koreje. Start je tada bio težak. Sada je prva utakmica ipak prošla bez stresa, ako ne računamo ozljedu Domagoja Duvnjaka.

- Ovo je bilo sasvim pristojno. Ta prva utakmica uvijek je psihološki problem. Mi smo tada Koreju pobijedili. Nema dvojbe da smo tada bili favoriti, kao što smo sada puno bolja momčad od Srbije. Ali uvijek je taj pritisak mogućnosti izgubiti od Srba, i to još na otvorenju EP-a. No sve je super ispalo.

Osim Duvnjakove ozljede?

- To nas je sve rastužilo, ali to je sport. Morat ćemo bez njega - rekao je Metličić.

Kako? Cindrić i Karačić preuzimaju njegovu ulogu?

- Cindrić i Karačić nisu sporni. Donijeli su naslov prvaka s Vardarom i oni sigurno mogu biti vođe. Problem je, po meni, pronaći raspoloženog lijevog vanjskog. Duvnjak je prvu utakmicu više igrao lijevog vanjskog. Hoće li to biti Mandalinić ili Mamić, Lino sigurno ima ideju. Može i varijanta s Cindrićem i Karačićem, ali trebat će nam vanjski šut, posebno protiv plićih, 6-0 zona.

U prvoj utakmici odličan je bio Stepančić. Umjesto Duvnjaka uvršten je Buntić. Znači, tri desna vanjska?

- Lino sigurno zna zbog čega se na nešto odlučio. Ide sto koraka unaprijed. Gledali smo baš Stepančića, uz učinak u napadu, on je odlično odradio obranu. Puno mu koristi što u PSG-u manje igra, ali ga se više koristi u obrani, pa je tom igrom u obrani dosta dobio.

Pero se nakon SP-a 2009. oprostio od reprezentacije. Iz njihove generacije, koja je bila zlatna u Portugalu i Ateni, ostao je još Igor Vori.

- Meni su tada bile 33 i bilo mi je već teško. Vori danas ima četiri godine više nego što sam ja imao tada. On zasad igra, ali vidjet ćemo kakav Červar ima plan s njim. Po meni, sigurno će do kraja Prvenstva prigodu dobiti Marić.

Čvršći u obrani

U razgovor se umiješao Balić, koji je nestrpljivo stajao sa strane.

- Vjerujte, Lino sigurno ima nešto u glavi. Ima plan. Je, problem je što smo ostali bez Duleta, ali tu je Cindrić. Proglašen je najboljim igračem Europe i on za mene to doista jest.

Prije godinu dana bili su u stožeru reprezentacije? Što se promijenilo?

- Vratili su nekoliko starijih igrača - rekao je Ivano i nastavio:

- Možda smo malo sporiji u tranziciji, ali smo zato čvršći u obrani. Imamo i veće iskustvo ovakvih natjecanja. Po meni, mladom je igraču jako teško igrati kod kuće.

Ova situacija s Duvnjakom podsjeća na situacije kada je uoči početka natjecanja često bio ozlijeđen Balić. Baš uoči SP-a 2009. Imao je Ivano problema s leđima.

- Sigurno je to neugodna situacija za momčad, znam to dobro. Sve ovisi o tebi. Ja sam se uvijek pokušavao izolirati i slušati tada isključivo sebe i svoje tijelo. Znači, ako mogu, kažem treneru da mogu. Ako ne mogu, ne mogu.

Je li se možda čuo s Duvnjakom?

- Ni slučajno. Što ću mu ja sad. Ma najgore je kad si ozlijeđen da te zivkaju. Znam po sebi. Nazove te netko, kaže, drži se, a ja bih najradije bacio mobitel u zid.

Tko su za Ivana Balića favoriti EP-a?

- Njemačka, Francuska, Danska, Norveška… Mi! Malo me razočarala Švedska. Odlično su igrali Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, da je bilo bolje suđenje, možda bi čak pobijedili Francuze. Sada, u prvoj utakmici, nisu dobro izgledali.

Pero je već gledao mini rukomet. Jedno oko bacio je na terene i Ivano. Ima li talenata? Hoće li biti nasljednika Pere i Ivana?

- Hoće sigurno. Imamo već mlade reprezentativce. A ako ih ne bude u deset godina rada, onda će to značiti da smo radili loše - u svom stilu zaključio je Balić.

Krešimir LACKOVIĆ

Ivano Balić

nekad najbolji rukometaš svijeta

Problem je što smo ostali bez Duleta, ali tu je Cindrić. Proglašen je najboljim igračem Europe i on za mene to doista jest.

Pero Metličić

bivši “kauboj”

Pozvan je Buntić, Lino sigurno zna zbog čega se na nešto odlučio. Ima ideju, ide sto koraka unaprijed

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike