Novosti
PRVI PUT OD 2004. GODINE

Pad javnog duga i rast BDP-a za bolji rejting
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Nastavljamo s procesom reformi, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković zadovoljno komentirajući podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Fitch.

“Svi ti rezultati, kontroliranje krize u najvećoj kompaniji na način na koji smo to dosad napravili, očito i kod ključnih svjetskih rejting agencija dovode do ovakvih pozitivnih ocjena. Mislim da je u ovih prvih desetak dana nove godine, nakon suficita opće konsolidirane države, sada i ova vijest ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i za nas u Vladi da nastavimo s procesom reforme”, naglasio je Plenković.

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s BB na BB+ uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, rekordnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine. Tada je, naime, Standard&Poor's (S&P) povećao rejting države s BBB- na BBB, nakon čega je u više navrata slijedilo smanjivanje rejtinga od strane sve tri vodeće svjetske rejting agencije. Analitičari Fitcha istaknuli su u izvješću da je gospodarski rast u 2017. godini ostao na razini od tri posto, jer je Hrvatska imala koristi od snažne ciklične pozicije, povećanog povlačenja novca iz EU fondova, snažne turističke sezone i porezne reforme. Također, istaknuli su i poboljšanje javnih financija, pri čemu je u 2017. zabilježen prvi suficit opće države po ESA 2010 metodologiji, dok se ciljao deficit od 1,3 posto BDP-a. Sada je po Fichu hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine.

I ministar financija Zdravko Marić zadovoljan je podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske. Za Hinu je izjavio da je cilj Vlade što brže vraćanje investicijskog rejtinga zemlje, a najavio je i da bi u prvom tromjesečju trebalo biti dovršeno financijsko restrukturiranje cestarskog sektora. “To je ohrabrujuća vijest za Hrvatsku, ali je to i za sve nas u Vladi još jedna obveza da nastavimo s rezultatima i svim mjerama koje smo si zacrtali. Naš je smjer i cilj što prije vratiti zemlju u investicijski rejting”, istaknuo je Marić.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod. Pritom Moody's izglede drži stabilnima, a S&P pozitivnima. Kako je Marić istaknuo, Fitch je apostrofirao solidan i održiv gospodarski rast, koji je sigurno proteklu godinu obilježila i rekordna turistička sezona, a potom i smanjivanje vanjskih neravnoteža. “Hrvatska je u dobrom stanju, bilježimo već kontinuirani suficit u računu platne bilance, a ono što nas u Vladi ohrabruje je ocjena stanja javnih financija, pri čemu su pozitivno ocijenjeni i porezna reforma i konsolidacija javnih financija”, istaknuo je. Dodao je da je apostrofirana 2017. godina, u kojoj je, prema preliminarnim podatcima, opća država u višku. “Dakle, doveli smo se do razina da trošimo onoliko koliko uprihodujemo, čime ne samo da ne povećavamo nego i smanjujemo javni dug”, rekao je.

U prvom tromjesečju i preostale dvije svjetske rejting agencije, Standard & Poor's i Moody's, dat će svoj sud o hrvatskom rejtingu. “Nadamo se da će slijediti primjer Fitcha, međutim ne volim ništa prejudicirati", istaknuo je Marić.

Igor MIKULIĆ/H
Rezultati nadmašili očekivanja

Analitičari Fitcha istaknuli su u izvješću da su fiskalni rezultati Hrvatske nadmašili očekivanja već drugu godinu zaredom, pri čemu je u 2017. ostvaren višak opće države, prvi po ESA2010 metodologiji. Fitch navodi, također, da su primarni viškovi i rast gospodarstva doveli do smanjenja udjela javnog duga na kraju prošle godine na otprilike 78 posto BDP-a, dok je godinu dana prije iznosio 83,7 posto.

Restrukturiranje cestarskog sektora

Ministar financija Zdravko Marić je, kada je riječ o restrukturiranju dugova cestarskog sektora, kazao da je četvrtina tog duga uspješno refinancirana prošle godine. Krajem prošle godine Vlada je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice namijenjene refinanciranju dijela duga cestarskog sustava. Ta sredstva usmjerit će se u refinanciranje dijela od 5,1 milijardu eura duga Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta te Autoceste Rijeka-Zagreb. Dospijeće te obveznice je 2030., a uvjeti izdanja bili su najpovoljniji dosad. “Drugu i treću četvrtinu riješit ćemo na domaćem financijskom tržištu. U intenzivnim smo razgovorima s domaćom financijskom industrijom koja ima i velike apetite i želje za to”, rekao je Marić.

Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata