Svijet
PRIJETNJE UOČI POSJETA

Čile papi Franji jamči sigurnost
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Papa Franjo neće biti izložen nikakvom riziku tijekom posjeta Čileu idućeg tjedna unatoč nizu napada na katoličke crkve u glavnom gradu Santiagu, izjavio je u subotu ministar unutarnjih poslova Mario Fernandez.

Vandali u Santiagu napali su tri crkve proteklog tjedna i ostavili prjeteću poruku papi Franji uoči njegova posjeta Čileu. Ministar Fernandez na lokalnoj je radiopostaji izjavio da je riječ o malim kriminalnim skupinama s ograničenom mogućnosti djelovanja. "To su ozbiljne i neoprostive radnje, ali moramo staviti stvari u perspektivu", rekao je te dodao kako nije riječ o skupinama "koje su doista opasne." Ni jedna skupina nije preuzela odgovornost za napade.

Papa Franjo, prvi južnoamerički papa, stiže u Čile u ponedjeljak. Očekuje se da će misi koju će predvoditi u utorak u gradskome parku nazočiti više od 500.000 ljudi. Različite skupine planiraju demonstracije zbog niza pitanja od autohtonih prava do skandala vezanih za seksualno zlostavljanje. Papa će također posjetiti gradove Temuca i Iquique prije odlaska u Peru.

U glavnom gradu Perua Limi u subotu je vatra oštetila 35-metarski kip Isusa Krista, no policija je priopćila da nije riječ o napadu, već kvaru na električnim instalacijama.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike