Regija
GRABOVAČKA KOBASIJADA

Najbolju kobasicu
smiješao Jožika Major
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

GRABOVAC

Organizirali su Grabovčani u domu mjesnog DVD-a, još jednu, 20. grabovačku Kobasijadu, na koju se odazvalo 50-ak majstora kobasičara iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. Sedmeročlanoj ocjenjivačkoj komisiji najviše se svidjela kobasica koju je smiješao i odimio Jožika Major (56) iz Kneževih Vinograda. Drugo mjesto osvojila je Suzana Martinić iz Grabovca, a treće Zlatko Ribarić iz Kozarca.

- Ovo mi je prvo natjecanje, na koje ne bi ni došao da me nisu pozvali prijatelji - priča Major, koji je na svinjokoljama od malih nogu. Ove je godine zaklao četiri svinje, kojima je napunio hladnjake i pušnicu. Kao i većina Baranjaca preferira nešto ljuću kobasicu, što je očito zadovoljilo i komisiju. Tvrdi kako specijalnih tajni nema.

- Najvažnija je dobra paprika. Kao i niz godina do sada, papriku sam kupio u Lugu. Već dugo koristim isti omjer pri izradi kobasica. Bila je ovo specifična godina pa je trebalo obratiti više pažnje prilikom dimljenja. Na svu sreću, imam dobru pušnicu pa su kobasice, unatoč toplom vremenu, dobro odimljene - objašnjava Major, naglašavajući kako je izradio 50-ak pari kobasica.

Kako ističe predsjednik komisije i jedan od prvih sudionika kobasijade, Ivica Martinić, posljednjih godina odaziva im se između 40 i 60 kobasičara iz raznih dijelova Hrvatske pa nije lako ocijeniti sve uzorke. Budući da se grabovačka Kobasijada održava relativno rano pa pojedine kobasice još uvijek nisu fermentirale, organizatori su odlučili ocjenjivati obarene uzorke.

- Ocjenjuje se sve, od izgleda, preko organoleptičkih svojstava, mirisa i slično. U komisiji su ljudi koji se godinama bave proizvodnjom kobasica tako da su ocjene realne - ističe Martinić, naglašavajući kako Kobasijadom žele poručiti proizvođačima, kako malima tako i onim velikima, da kobasice izrađuju od domaćih svinja i domaće paprike. Govoreći o utjecaju tople zime na kobasice, tvrdi kako u Baranji to ne bi trebao biti problem jer većina domaćinstava ima dobre pušnice, što pokazuju rezultati ocjenjivanja. Odlazeći korak dalje, izrazio je bojazan da za desetak godina grabovačke Kobasijade možda ne bude.

- Sve je manje mladih ljudi koji se odlučuju na svinjokolje. Sela su nam sve praznija i ako se tako nastavi, neće nam nitko ni dolaziti na Kobasijadu - kaže, ističući kako je većina od 50-ak natjecatelja starija od 40 godina.

Marin Dušić-Bukal, glavni organizator Kobasijade, izrazio je zadovoljstvo velikim brojem sudionika, ističući kako je to rezultat dobrog rada i upornosti.

- Ljudi su prepoznali našu Kobasijadu na kojoj se mogu družiti i, na kraju, sami sebe ocijeniti, kušajući brojne uzorke kobasica - naglašava Dušić.

Osim “natjecateljskog” dijela, kao i uvijek, najznačajniji i najočekivaniji bio je onaj kada su za stolove počeli stizati pladnjevi s “baranjskim plodovima”. Organizatori su sve uzorke prokuhali u jednom kotlu, nakon čega su ih, onako tople i zamamnog mirisa, uz hren i svježi kruh, poslužili svim gostima, koje je zabavljala živa glazba…

Ivica GETTO
Kobasijada riješila prepirku

Grabovačka kobasijada, podsjetimo, ima neobične korijene. Sve je počelo malom prepirkom skupine mještana, koji se nisu mogli složiti čija je kobasica bolja. Stoga su odlučili organizirati kobasijadu i na nju pozvati neutralnu komisiju. Prepirka se dogodila upravo na Tri kralja pa je taj datum postao tradicionalan, premda je ove godine, iz tehničkih razloga, kobasijada održana nešto kasnije.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike