Regija
CRVENI KRIŽ I NTL U KORIST BEBA

Otvorili prostor za dojenje i presvlačenje
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

SLATINA

Crveni križ i udruga Pro vita 4+, koja se brine o obiteljima s četvero i više djece, 2016. godine nominirali su projekt Pomozi bližnjemu svome, vrijedan 2,7 milijuna kuna. U okviru projekta 2016. i 2017. godine podijeljeno je 240 paketa za majke i novorođene bebe na širem slatinskom području. Jedan od dobavljača u tom projektu bio je Narodni trgovački lanac pa su nositelji projekta došli na ideju da NTL-u kao svom partneru u projektu predlože da organizira prostor za dojenje i presvlačenje beba.

– Htjeli smo da jedan trgovački lanac, dakle pravna osoba, bude prijatelj građana, tako da mame mogu dijete nahraniti ili presvući u primjernom prostoru, a ne u parkovima ili nekim neprikladnim prostorijama. Sada će to moći obaviti u toplom kutku robnog centra NTL, nekadašnje robne kuće na središnjemu gradskom trgu. Mi ne možemo promijeniti demografsko stanje u državi, ali i ovo je jedna pripomoć, znak dobre volje i skrbi Crvenoga križa za građane - rekao je na prigodnoj svečanosti otvorenja prostora Vladimir Jelenčić, ravnatelj GDCK Slatina.

– Ja sam mama, a nadam se u bliskoj budućnosti, i baka i svaka je inicijativa ovoga tipa, kojom se poboljšava kvaliteta podizanja i odgajanja naših malih sugrađana, dobrodošla. U ime Crvenoga križa i svih mama zahvaljujem NTL-u i njegovim djelatnicima što su nam omogućili da ovo realiziramo - pohvalila je otvorenje prostora za bebe predsjednica GDCK Slatina Ljiljana Peretin.

Zadovoljstvo ostvarenim izrazila je i Ivana Demšić, područna voditeljica u Narodnom trgovačkom lancu.

– Nama je izuzetna čast što možemo sudjelovati u ovom projektu jer imamo dugogodišnju suradnju s GDCK Slatine - izjavila je voditeljica Demšić. - Ovo je prvi ovakav prostor u NTL-u na području Hrvatske i mislim da je to lijepa pomoć mamama koje dolaze u kupnju kod nas. Bilo je, naime, slučajeva da su majke morale nahraniti dijete, a kod nas nisu mogle pa su odlazile u obližnje prodavaonice u kojima nije bilo kupaca. Neke mame kod kuće nemaju nikoga da pripazi na dijete dok one obavljaju kupnju i ovaj prostor svakako će im biti od koristi. Petar Žarković

Dojiti u javnosti bez zazora

Nekoliko mama odmah je isprobalo kako je to presvući bebu u novootvorenom prostoru za te svrhe. Jedna od mladih mama na otvorenju prostora za dojenje i presvlačenje beba bila je Maja Ritlop s kćerkicom Sofijom.

– Svakako ćemo se koristiti ovim prostorom, inicijativa je hvalevrijedna jer sve mame znaju koliko znači takav prostor kad moramo nešto obaviti u gradu a imamo mogućnost na miru presvući i nahraniti dijete. Do sada nije bilo negativnih komentara na dojenje u javnosti, tek poneki začuđeni pogled. Ljudi bi trebali shvatiti da je to nešto najprirodnije, najzdravije za djecu, i svakako bi trebalo poraditi na poticanju mama da doje u javnosti - rekla je Maja Ritlop.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike