Osijek
NOVA JAVNA RASVJETA

U Ernestinovu i Divošu postavljeno novih 213 LED rasvjetnih tijela
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

U Ernestinovu i Divošu modernizirana je rasvjeta. Općini Ernestinovo je, u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice, bio odobren projekt zamjene javne rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom u iznosu od 593.070 kuna. Načelnica Marijana Junušić kaže kako su bivše svjetiljke tehnološki zastarjele, nisu zadovoljavale kriterije u pogledu svjetlosnog onečišćenja te su bile energetski neefikasne.

U prvoj su fazi tako zamijenili rasvjetna tijela u Divošu i Ernestinovu, a ove godine planiraju nominirati na natječaj MRRFEU drugu fazu projekta modernizacije ulične rasvjete u Laslovu.

- Zamijenjeno je 213 postojećih, dotrajalih rasvjetnih tijela i nosećih lukova, ekološki prihvatljiva LED rasvjetna tijela smanjuju potrošnju električne energije u usporedbi s klasičnim rasvjetnim tijelom, smanjuju emisiju stakleničkih plinova i drugih štetnih plinova u okoliš, te se pri izradi koriste materijali koji nisu štetni za zdravlje. Novim rasvjetnim tijelima, osim energetske uštede, ostvarit će se znatna ušteda i u troškovima održavanja budući da svjetiljke karakterizira dug životni vijek. Držim da smo modernizacijom javne rasvjete povećali standard komunalnih i socijalnih usluga u lokalnoj zajednici te unaprijedili energetsku učinkovitosti i pridonijeli zaštiti okoliša - navodi Junušić.

Projekt je proveden uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je osiguralo sredstva u iznosu od 486.317,40 kuna, a ostatak od 106.752,60 kuna osigurala je Općina Ernestinovo iz proračuna. D. Pejić

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike