Osijek
TURISTIČKA ŠETNJA OSIJEKOM

Od konkatedrale do Vodenih vrata
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Zainteresirani Osječani, njih dvjestotinjak, koji su u nedjelju u podne imali vremena za kraći razgled svog grada nisu samo bili nagrađeni kušanjem fiša u Tvrđi nego i prvorazrednim informacijama iz usta dobro informiranog turističkog vodiča Mislava Pavoševića.

Turistički razgled Osijeka priređen je u sklopu projekta Zajednice društava turističkih vodiča čiji naziv “Upoznaj svoju zemlju” neodoljivo podsjeća na nekadašnji ferijalni pokič. Povod je bio Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, koji se obilježava 15. siječnja, a slična zbivanja sa svrhom ukazivanja na važnost hrvatskih turističkih djelatnika za međunarodni ugled Hrvatske te važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine odvijala su se u tridesetak gradova u cijeloj zemlji. Svi ovi događaji zamišljeni su kao besplatni s početkom točno u podne.

Naš vodič proveo nas je rutom kojom obično strani gosti, najčešće oni koji stignu u Osijek dunavskim kruzerima, prođu Osijekom razgledajući naš grad. Prva točka na kojoj se zastalo bila je konkatedrala, potom se Kapucinskom ulicom išlo prema Sakuntala parku i Zimskoj luci, nastavljajući dalje promenadom do visećeg mosta i Europskom avenijom sve do Tvrđe. Ondje se zastalo kod Rondela velikana, a službeni završetak ovog obilaska bio je ispred Vodenih vrata. Naposljetku je ostao najukusniji dio koji se sastojao od kušanja fiš-paprikaša na fišijadi priređenoj ispred kultnog restorana Slavonska kuća u Tvrđi, u spomen na Gezu Gudlina.

Pavošević nas je u konkatedrali upoznao s činjenicom kako je riječ o jednoj od najviših crkava u ovom dijelu Europe, a njezino najveće zvono, teško dvije i pol tone, jest treće po težini u Hrvatskoj nakon zvona zagrebačke katedrale. Još jedna osobitost konkatedrale koju je u Osijeku dao sagraditi đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer su arhitektonski citati islamskog graditeljstva, rekao nam je Pavošević. Kada je riječ o Zimskoj luci, zanimljivo je znati da je ona iskopana krajem 19. stoljeća za potrebe Šeperove pivovare. Osijek se nalazi dvadesetak kilometara udaljen od Dunava, a upravo je na tome mjestu zemljopisna sredina Podunavlja, na pola dunavskog toka od Schwarzwalda do Crnog mora. Čuli smo u nedjelju brojne zanimljivosti o Osijeku, ali nećemo vam ih sve otkriti jer ćete zacijelo imati prilike sudjelovati u jednoj od ovakvih turističkih šetnji Osijekom. D. Celing

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike