Kultura
“HEBEMU MIŠA!” SCENE MARTIN

Amateri utiru put za formiranje profesionalnog kazališta u Vukovaru
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Kazališna družina Scena Martin djeluje u sastavu Hrvatskog doma Vukovar zahvaljujući entuzijazmu Vukovaraca koji vole kazališne predstave te i sami u njima sudjeluju. Posljednja na repertoaru našla se predstava “Hebemu miša!”, a tekst je nastao prema motivima poznate “Mišolovke” Agathe Christie. S obzirom na to da “Mišolovka” u Londonu neprekidno igra od 25. studenoga 1952., u Vukovaru su odlučili svoju predstavu premijerno prikazati 25. studenoga prošle godine u okviru Noći kazališta i do sada su je izveli 12 puta, uključujući i prošlotjedne izvedbe u Vukovaru i Vinkovcima.

“Hebemu miša!” zadržava osnovnu dramsku liniju originala, no tekst je blago lokaliziran, a za adaptaciju i režiju bio je zadužen Dalibor Jurišić, stručni suradnik u Hrvatskom domu Vukovar.

“U predstavi igra osam glumaca, po četvero muškaraca i žena, no kroz rad je ukupno prošlo 10 vukovarskih glumaca amatera, jer su se dvije glumice odselile. Radili smo tijekom ljetnih mjeseci i tekst sam adaptirao prema glumcima koji u predstavi igraju. Nije bilo teško adaptirati tekst, s obzirom na to da je poznato kako je dobre tekstove lakše adaptirati, a 'Mišolovka' je vrhunski tekst i odlično funkcionira. Skratio sam original kako predstava ne bi trajala predugo i sada traje sat vremena”, rekao je Jurišić, dodajući kako su reakcije publike iznimno dobre. Premijerno je izvedena na sceni pred cijelim gledalištem, no zamišljeno je da se igra na tzv. maloj sceni za 40-50 ljudi u publici.

“U toj varijanti igramo u dubini scene, koristimo vrata na zidu i sve izgleda autentično. Na posljednjoj je izvedbi bilo 45 ljudi, a postoji i lista čekanja, što znači kako još uvijek vlada interes i stoga je planiramo igrati cijele godine. Dobro je primljena i u okolnim mjestima, a osobno mi je najdraža izvedba do sada bila u Sinju početkom prosinca prošle godine”, naveo je Jurišić i pojasnio kako je s ovom ekipom to druga predstava, s obzirom na to da je ekipa glumaca posložena krajem 2016. godine i čini je 15-ak ljudi, koji su ljetos radili po 4-5 sati dnevno. Dodao je kako je svima zadovoljstvo sudjelovati u radu, pa premda nemaju od toga nikakve financijske koristi, glumci redovito dolaze na probe, pripremaju se i ulažu puno vremena te im je to postao jako ozbiljan hobi. Sredstva za gostovanja izdvojilo je Ministarstvo kulture, s tim da je troškove gostovanja u Sinju platio Hrvatski dom. Na upit ima li planova da se amaterska scena profesionalizira, Jurišić je rekao kako o tome treba odlučiti Grad Vukovar kao osnivač Hrvatskog doma. Prvi je korak na tom putu učinjen, s obzirom na to da je izmjenom odluke o osnivanju, krajem listopada 2016. godine, osnovana posebna ustrojstvena jedinica Kazališna družina Scena Martin, koja je potom upisana u Očevidnik hrvatskih kazališta.

“Profesionalna kazališta uglavnom nastaju tako da se prvo formira dobar amaterski ansambl, koji s vremenom iznjedri profesinalni tim”, pojasno je Jurišić te najavio kako će im iduća predstava na repertoaru biti komedija. Pozvao je sve zainteresirane da im se jave, jer skupina nije zatvorena i uvijek će naći mjesta za one koji se žele aktivno uključiti u predstave i okušati na sceni.

Dragana KORPOŠ
Poznata lica s TV-a privlače Vukovarce u kazalište

U Hrvatskom domu gostuju brojna kazališta tijekom cijele godine, a dio publike već je isprofiliran i stalan na svim izvedbama, dok se dio mijenja ovisno o profilu predstave. Publiku uglavnom privlače komedije, odnosno one koje slove kao zabavne, no najpopularnije su one u kojima igraju glumci koje publika gleda u domaćim serijama. Određen broj posjetitelja dolazi i iz Vinkovaca, Osijeka te drugih mjesta oko Vukovara, dok na predstave Scene Martin dolaze Vukovarci kako bi vidjeli na pozornici ljude koje znaju iz svakodnevnog života.

Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike