Zdravlje
ŽENE U NOĆNOJ SMJENI

Češće obolijevaju od karcinoma
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

U žena koje godinama rade noćne smjene rizik od razvoja nekih tipova karcinoma gotovo je 20 posto veći nego u osoba koje rade u dnevnim smjenama, pokazali su rezultati nekoliko studija objavljeni u časopisu Američke udruge za istraživanje raka, Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Riječ je osobito o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje. Studijom su obuhvaćeni rezultati šezdesetjedne analize u kojima su prikupljeni podaci o 114,628 slučajeva raka na 3,9 milijuna sudionika iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Azije.

Znanstvenici, među kojima i glavna autorica studije, onkologinja dr. Xueliei Ma, s kineskog Sveučilišta Sečuan, nastojali su ustanoviti u kojoj mjeri noćni rad tijekom dugog niza godina utječe na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

Provedena je još jedna analiza o utjecaju noćnoga rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. Rezultati njihove studije pokazali su da žene koje godinama rade noćne 'šihte' imaju 19 posto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma.

"S obzirom na sve veću rasprostranjenost smjenskog rada u svijetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pozornost javnosti", rekla je dr. Ma.

Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože u 41 posto žena, rakom dojke u 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom u 18 posto žena koje su radile u noćnim smjenama, u odnosu prema ženama koje su rijetko ili nisu uopće bile izložene noćnim smjenama. Studija je pokazala i da su, kada je riječ o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smjenama. Kod njih je mogućnost razvoja karcinoma dojke bila veća 58 posto, gastrointestinalnog karcinoma 38 posto i raka pluća 28 posto u odnosu prema ženama koje su radile tijekom dana. Hina