Učionica
UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU POKRENUT NOVI STUDIJSKI PROGRAM

Sustavno i profesionalno obrazovanje ilustratora na novom diplomskom sveučilišnom studiju Ilustracija
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

U akademskoj godini 2017./2018. na Umjetničkoj akademiji pokrenut je i diplomski sveučilišni studij Ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj, a rijedak i u širokom okruženju.

Razvijan je temeljem mnogih izbornih kolegija održavanih na Odsjeku za likovnu umjetnost, kao i na iskustvima nekoliko inozemnih i hrvatskih akademija. Pri oblikovanju toga novoga studija značajno je mjesto dano i stripu kao mediju koji s ilustracijom ima mnogo dodirnih točaka. Unatoč znatnom broju hrvatskih umjetnika koji su individualno dosegnuli razinu vrhunskih ilustratora, u Hrvatskoj nedostaje sustavno i cjelokupno profesionalno obrazovanje koje će osigurati kadar spreman odgovoriti na sve složenije i brojnije zadatke suvremenih medija i tehnologija te potreba sve zahtjevnijega tržišta. Stoga je diplomski sveučilišni studij Ilustracija, kako piše u njegovu Elaboratu, povezan s temeljnim i modernim vještinama i strukom tako da studente priprema za realizaciju sinteze između likovnosti i izvedbenih umjetnosti, odnosno između kvalitetne tehničke izrade i kreativnoga rješenja čiji asocijativni obzor odgovara izazovu postmodernističke poetike poigravanja citatima, klišejima i slojevitim semantičkim oblikovanjima. U smislu ilustracije riječ je o demonstriranju temeljnih znanja za kreiranje adekvatnih ilustracija za tiskana i digitalna izdanja u rasponu od crteža do digitalne ilustracije. U slučaju animacije studenti će biti osposobljeni odgovoriti na izazove suvremenih tehnologija, u prvome redu na izazov realiziranja ideje od crteža (knjige snimanja) do animacije i produkcije animirane ilustracije.

U tom će kontekstu tijekom studija budući magistri ilustracije, uz ostale kolegije, polagati i sljedeće, većinom višesemestralne predmete: Ilustracija u primjeni, Grafičko pripovijedanje (Strip), Oblikovanje likova i karaktera, Oblikovanje knjige i slikovnice, Ilustracija i dizajn, Crtačke tehnike, Slikarske tehnike, Plastično oblikovanje ilustracije, Suvremene grafičke tehnike, Ilustracija i digitalni mediji, Fotografija, 3D ilustracija, Osnove računalne animacije, Crtanje, Alternativni fotografski postupci, Povijest ilustracije i stripa, Teorija medija te Temeljni pojmovi tiskarstva.

Po uspješnom završetku studija studenti diplomskoga sveučilišnog studija Ilustracija bit će osposobljeni za samostalan profesionalan angažman u oblikovanju raznorodnih ilustracija te za njihovo apliciranje u različitim medijima. Moći će preuzimati tržišne zadatke, voditi ih kroz sve odsječke realizacije te suvereno stvarati odgovarajuća rješenja temeljem stečenih znanja, vještina i iskustava, primjenjujući visoke i precizne kriterije kvalitete. Bit će osposobljeni i za timski rad u složenim i posebno zahtjevnim projektima pojedinih medija u čijem razvoju ilustracija predstavlja samo odsječak.

Stanislav MARIJANOVIĆ
Studenti ilustracije sudjeluju na konkretnim natječajima

Kako bi studenti od samog početka stekli profesionalna iskustva, dio nastave provodi se i njihovim sudjelovanjem na konkretnim natječajima. Tako je Iva Kostić, studentica diplomskoga sveučilišnog studija Ilustracija, osvojila prvu nagradu na natječaju za izradu likovnoga rješenja plakata 21. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i naslovne stranice Vodiča za buduće studente za akademsku 2018./2019. godinu.  

Možda ste propustili...