Učionica
STUDIJSKI POSJET ČLANOVA PROJEKTNIH TIMOVA FERIT-A OSIJEK I SVEUČILIŠTA U KAPOSVARU

Austrijski gradić Güssing 100 % energetskih potreba pokriva iz obnovljivih izvora energije
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

U okviru provedbe zajedničkoga RuRes projekta, članovi projektnih timova Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek i Sveučilišta u Kaposvaru (Mađarska) u listopadu 2017. boravili su u trodnevnom studijskom posjetu austrijskomu gradiću Güssingu.

Posrijedi je grad koji svoje potrebe za električnom i toplinskom energijom u potpunosti pokriva iz obnovljivih izvora energije. Cilj je posjeta bio vidjeti primjer dobre prakse uporabe obnovljivih izvora energije u ruralnim područjima te steći nova iskustva za provedbu RuRES projekta. Tijekom cijeloga studijskoga boravka vodič je bio dr. Joachim Tajmel koji je na samom početku gostima iz Hrvatske i Mađarske u Tehnološkom centru Güssing predstavio „Model Güssing“, odnosno strategiju decentralizirane i lokalne proizvodnje energije iz svih vrsta obnovljivih izvora energije dostupnih u regiji. Taj model predstavlja načine iskorištavanja lokalnih obnovljivih energetskih izvora u cilju pokrivanja vlastitih potreba za energijom, smanjenja uvoza energije, očuvanja okoliša te poticanja razvoja lokalnoga gospodarstva.

Članovi projektnih timova idućih dana obišli su nekoliko različitih postrojenja s pogonima na obnovljive izvore energije: kogeneracijsku elektranu s procesom rasplinjavanja temeljenog na uporabi drvne sječke, kogeneracijsku elektranu na bioplin u sklopu tvrtke Wolf Noodles te postrojenje za daljinsko grijanje obližnjega sela Urbersdorf. Osim toga, posjetili su i zajednicu za zaštitu klime u mjestu Strem i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Glasingu, a u istraživačkom centru Güssing Energy Technology voditelj centra dr. Richard Zweiler predstavio im je aktualne istraživačke aktivnosti i znanstvenoistraživački projekt bioenergy2020+. Obišli su i solarnu školu Güssing gdje su mogli vidjeti napredni laboratorij za toplinsku primjenu sunčeve energije te fotonaponske sustave.

Danijel TOPIĆ
Hrvatski i mađarski predstavnici

S FERIT-a Osijek u studijskom posjetu bili su doc. dr. sc. Danijel Topić, izv. prof. dr. sc. Denis Pelin, izv. prof. dr. sc. Zvonimir Klaić i doc. dr. sc. Goran Knežević, a sa Sveučilišta u Kaposvaru Alexandar Titov i Tamas Trenyik. Studijski posjet financiran je u okviru INTERREG V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014–2020 projekta RuRES.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike