Učionica
JAVNA RADIONICA 1. DATA SCIENCE MEETUP OSIJEK NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Dolazi vrijeme podatkovne znanosti i novih zanimanja
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Znate li koje je najtraženije zanimanje 21. stoljeća prema časopisu Harvard Business Review? Što radi podatkovni znanstvenik (engl. Data Scientist), odnosno specijalist za Big Data? Kojim se metodama i alatima koristi u okviru inteligentne podatkovne analitike?

Odgovore na ta i ostala pitanja mogli su 30. studenoga 2017. dobiti sudionici javne radionice 1. Data Science Meetup Osijek održane na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u organizaciji istraživačkoga projekta MERIDA, Katedre za kvantitativne metode i informatiku Fakulteta, zajednice Data Science Croatia i udruge Osijek Software City. Podatkovna znanost novo je područje nastalo uslijed pojave velikih količina podataka koji se svakodnevno stvaraju na internetu i uslijed potrebe za inteligentnom obradom tih podataka uporabom matematičkih, statističkih i metoda strojnoga učenja. Tvrtke trebaju stručnjake koji će znati izvući zakonitosti iz velikih količina podataka, predvidjeti hoće li netko kupiti proizvod, što će izabrati i slično. Pojavljuju se potpuno nova zanimanja kao što su podatkovni analitičar, poslovni analitičar, BigData specijalist i druga koja, osim poznavanja metodologije, traže i znanja iz poslovnoga odlučivanja. Stoga su se i na tom skupu okupili stručnjaci različitih područja: Živko Krstić, magistar informacijskoga menadžmenta, zaposlen kao specijalist za Big Data u britanskoj tvrtki Crossing Technologies; Davorin Vukelić, specijalist za Big Data u istoj tvrtki; izv. prof. dr. sc. Domagoj Matijević s Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku te prof. dr. sc. Marijana Zekić-Sušac koja je pokazala što se od tih metoda i kojim alatima podučava u nastavi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Predstavila je i istraživački projekt MERIDA – „Metodološki okvir za upravljanje energijom s pomoću inteligentne podatkovne analitike” koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

Da te teme privlače pozornost mladih, pokazao je i odaziv od 209 sudionika radionice, većinom studenata s fakulteta Sveučilišta u Osijeku, zatim učenika I. i III. gimnazije u Osijeku, zaposlenih u osječkim tvrtkama, ali i nezaposlenih mladih ljudi. Zaključci su radionice da se isplati uložiti vrijeme u učenje o metodama inteligentne podatkovne analitike, da taj posao nije monoton te kako daje posebnu moć upravljanja podatcima koju danas tvrtke i te kako trebaju.

Marijana ZEKIĆ-SUŠAC
Možda ste propustili...