Regija
CRVENI KRIŽ I NTL U SLATINI

Otvorili prostor za dojenje i presvlačenje beba
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

SLATINA
Crveni križ i udruga Pro vita 4+, koja brine o obiteljima sa četvero i više djece, 2016. godine nominirali su projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna pod nazivom Pomozi bližnjemu svome. Kroz provedbu projekta podijeljeno je 240 paketa za majke i novorođene bebe na širem slatinskom području tijekom 2016. i 2017. godine. Jedan od dobavljača u tom projektu bio je Narodni trgovački lanac pa su nositelji projekta došli na ideju da NTL-u kao svom partneru u projektu predlože da organizira prostor za dojenje i presvlačenje beba.
– Htjeli smo da jedan trgovački lanac, dakle pravna osoba, bude prijatelj građana, tako da mame mogu dijete nahraniti ili presvući u primjernom prostoru, a ne u parkovima ili nekim drugim neprikladnim prostorijama. Sada će to moći obaviti u toplom kutku robnog centra NTL-a, nekadašnje robne kuće na središnjemu gradskom trgu. Mi ne možemo promijeniti demografsko stanje države, ali i ovo je jedna pripomoć, znak dobre volje i skrbi Crvenoga križa za građane, rekao je na prigodnoj svečanosti otvorenja prostora Vladimir Jelenčić, ravnatelj GDCK Slatina.   
– Ja sam mama, a nadam se u bliskoj budućnosti i baka, i svaka inicijativa ovoga tipa, kojom se podiže kvaliteta podizanja i odgajanja naših malih sugrađana, dobro je došla. U ime Crvenoga križa i svih mama zahvaljujem se NTL-u i njegovim djelatnicima što su nam omogućili da ovo realiziramo, pohvalila je otvorenje prostora za bebe predsjednica GDCK Slatina Ljiljana Peretin.
Zadovoljstvo ostvarenim izrazila je i Ivana Demšić, područna voditeljica u Narodnom trgovačkom lancu. – Nama je izuzetna čast što možemo sudjelovati u ovom projektu jer imamo dugogodišnju suradnju s GDCK Slatine, a na ovaj način zajedno sudjelujemo na poboljšanju nataliteta i demografske slike Hrvatske, izjavila je voditeljica Demšić. – Ovo je prvi ovakav prostor u NTL-u na području Hrvatske i mislim da je to jedna lijepa pomoć mamama koje dolaze k nama u kupovinu. Bilo je, naime, slučajeva da su majke morale nahraniti dijete, a kod nas nisu mogle pa su odlazile u obližnje prodavaonice u kojima nije bilo kupaca. Neke mame kod svojih kuća nemaju nikoga da pripazi na dijete dok one obavljaju kupovinu i ovaj prostor svakako će im biti od koristi.
Nekoliko mama odmah je isprobalo kako je to presvući bebu u novootvorenom prostoru namijenjenom za te svrhe. Jedna od mladih mama na otvorenju prostora za dojenje i presvlačenje beba bila je Maja Ritlop sa kćerkicom Sofijom. – Svakako ćemo koristiti ovaj prostor, inicijativa je hvalevrijedna jer sve mame znaju koliko znači jedan takav prostor kad moramo nešto obaviti u gradu, a imamo mogućnost na miru presvući i nahraniti dijete. Do sada nije bilo negativnih komentara na dojenje u javnosti, tek poneki začuđeni pogled. Ljudi bi trebali shvatiti da je to nešto najprirodnije, najzdravije za djecu, i svakako bi trebalo poraditi na poticanju mama da doje u javnosti, rekla je Maja Ritlop.Petar Žarković

Možda ste propustili...

BELIŠĆE SE SVE VIŠE OKREĆE OBNOVLJIVIM IZVORIMA

Središte grada odnedavno krasi solarno stablo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana