Sport
PLIVAČI OPET U VUKOVARU

Nakon hrvatskih dolaze i plivači iz Njemačke
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Vukovarski bazen pravi je mamac za izabrane vrste Hrvatske u vodenim sportovima. Lani su na istoku države boravili plivači i vaterpolisti, a početkom godine plivačka reprezentacija Hrvatske vratila se u grad heroj. U Vukovaru se odrađuju zimske pripreme, izbornik Lovrenco Franičević ekipu je doveo drugog dana nove godine i svi redom kažu “ovdje je odlično”. Izbornik je u Slavoniju poveo “šarenu“ reprezentaciju, ima nekoliko seniora i juniora te pet mlađih juniora koji su pokazali potencijal na posljednjim natjecanjima.

- Od seniora tu je Marin Mogić, osvajač juniorske medalje na 800 metara slobodno na EP-u, te Filip Zelić, koji je nastupio u Kopenhagenu na 200 metara leptir. S obzirom na dugu sezonu u malim bazenima imali smo nekoliko otkaza, jer su neki seniori na odmoru - kaže Franičević, koji hvali domaćine.

Odlični uvijeti

- U Vukovaru smo se jako dobro osjećali na pripremama u travnju prošle godine te smo se vratili. Novi je objekt jako dobro organiziran i koncipiran, u međuvremenu je profunkcionirala teretana i dvorana za suhe treninge, tako da imamo sve adekvatne uvjete - referirao je Franičević i dodao kako se juniori spremaju za Grand prix Victoria u Rijeci, gdje će hvatati norme za Europsko junorsko prvenstvo, a seniori se spremaju za Euro, koji će se u kolovozu održati u Glasgowu.

Izbornik je naglasio kako su reprezentativci u Kopenhagenu ostvarili očekivane rezultate, Anton Lončar je bio u finalu, Matea Samardžić upisala osobni rekord.

A kakve rezultate možemo očekivati od naših plivača na sljedećim velikim natjecanjima te “kruni” idućeg razdoblja - Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.? Ova godina je kontrolna i treba vidjeti koliko se naši mogu približiti rezultatima potrebnim za nastup na Igrama.

- Sljedeće godine na rasporedu je Svjetsko prvenstvo u velikim bazenima i tad će se znati tko će na OI. U sljedećih godinu i pol dana imat ćemo sliku gdje smo i koliko možemo napraviti. Imamo široku bazu i perspektivu, juniori su nam na dobrim fakultetima u Americi i od njih očekujemo solidne rezultate. Smjena generacija je bila bolna, međutim, imamo široku bazu juniora, rušili su rekorde i nadam se da ćemo u sljedećem ciklusu napraviti bolje rezultate - naglasio je Franičević.

Dodao je kako individualni sportovi često ovise o individualnom pristupu i treniranju, a kroz reprezentaciju pokušava se napraviti učinkovit sustav koji će redovito davati kvalitetne plivače.

Dolaze i Nijemci

Plivalište u Vukovaru u kratkom je vremenu postalo hit-destinacija za hrvatske plivače i vaterpoliste, a zadovoljstvo radom izrazio je i Ivan Szabo, ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar.

- Prije devet mjeseci otvorili smo vrata plivališta i već bili domaćini nekoliko velikih događaja, kao što je vaterpolska utakmica Hrvatska-Francuska i završnica Europskog tjedna sporta, a u prosincu smo imali Sveučilišno državno prvenstvo u plivanju i vaterpolu. Početkom ove godine ugostili smo plivače iz Zadra i Zagreba. Vaterpolo klub Jadran će na proputovanju za Beograd biti ovdje nekoliko dana, a termin u ožujku rezervirali su plivači iz Njemačke. Uz redovne programe odvija se i zimski kamp, gdje su djeca na cjelodnevnom boravku - naveo je Szabo i naglasio kako plivalište, osim samog 50-metarskog bazena, atraktivnog plivačima, ima moderan fitness centar i saunu.

Vukovar je dugo vapio za zatvorenim bazenom, lani je dobio dugo željeni objekt i već se u prvim mjesecima pokazalo kako je Vukovaru takvo što bilo potrebno.

Dragana KORPOŠ

Plivalište u Vukovaru u kratkom vremenu postalo je hit-destinacija za hrvatske plivače i vaterpoliste

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike