Novosti
MUP U SPAČVI OTVORIO SMJEŠTAJNO-OBUČNI CENTAR

Pojačana sigurnost granice sa Srbijom, a policajcima bolji uvjeti
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Ministarstvo unutarnjih poslova u nekadašnjem hotelu Spačva na autocesti Županja - Lipovac, nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo, otvorilo je Smještajno-obučni centar pri PU vukovarsko-srijemskoj koji je obišao ministar Davor Božinović.

- Policijski službenici iz susjednih županija svaki su dan putovali na ispomoć na granicu sa Srbijom, što je stvaralo i dodatne troškove, a efikasnost je bila na nižoj razini s obzirom na to da im se u smjenu uračunavalo i vrijeme putovanja. S druge strane, u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj su za tih nekoliko sati, koji su se gubili svaki dan, morali angažirati dodatne snage, opet na prekovremene sate, no sada je to pitanje riješeno, otvaranjem ovog centra. Zadovoljan sam stanjem objekta i činjenicom da je na idealnoj poziciji, blizu je državne granice i autoceste. Granični policajci koji rade vrlo zahtjevan posao sada imaju uvjete koje želim da ima svaki hrvatski policajac kada mu se daju dodatne zadaće - rekao je Božinović.

Osim pružanja smještaja, u centru će provoditi i druge aktivnosti poput obuke i specijalističkih tečajeva, koji će se u suradnji s Frontexom provoditi i s graničnim policijama članica EU-a.

- Ukupne troškove objekta i smještaja, kao i obuke financira Europska unija. To je jedna od vrlo velikih, vidljivih prednosti članstva u EU-u. Mi smo ovaj projekt predstavili, on je bio vrlo dobro prihvaćen i u jednom kratkom i dinamičnom vremenu ishodili smo sve dozvole. Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak donijela sve potrebne promjene i izmjene pravilnika kako bi se ustrojila nova jedinica unutar PU vukovarsko-srijemske. Otvaranjem ovog centra hrvatska granična policija dobila je na efikasnosti i mobilnosti, a pojačana je i sigurnost državne granice sa Srbijom, jer s ovakvim objektom i brojem ljudi možemo vrlo brzo reagirati za svaku nenadanu situaciju - rekao je Božinović.

Krunoslav Janić, voditelj Službe za granicu, između ostalog, rekao je kako u objektu trenutno boravi 120 policijskih službenika od kojih 40 radi na poslovima zaštite, dok je 80 policijskih službenika na odmoru.

- Ovo će puno značiti policijskih službenicima koji su bili iz drugih županija, a ovim će se smanjiti vrijeme izgubljeno na putu, te će imati više vremena za odmor. Stalno zaposlenih je devet policijskih službenika, a svi policijski službenici rotiraju se u svojim smjenama kroz deset dana boravka - rekao je Janić. M.Kokaj

SMJEŠTAJ, PREHRANA, DVORANA...

U Smještajno-obučnom centru korisnici imaju sve što im je potrebno od smještaja, prehrane, dvorane, gdje će se odvijati obučne aktivnosti, a jedna od predviđenih aktivnosti su specijalističke obuke za graničnu policiju država članica Europske unije.

Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura