Osijek
HRVATSKA POŠTA IZNEVJERILA BRIŽNE UČENIKE

Božićna čestitka iz Osijeka tek za 15 dana stigla u Tvrđavicu!?
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Brižni su učenici jednog razreda osječke Osnovne škole Franje Krežme netom prije Božića poželjeli iznenaditi i razveseliti bolesnu vjeroučiteljicu Jasminu Rašković čestitkom koja bi joj zacijelo uljepšala blagdane. No, čestitka koju su 20. prosinca poslali iz Osijeka, s jasno naznačenom adresom, u poštanski sandučić njihove vjeroučiteljice u osječkom prigradskom naselju Tvrđavica stigla je tek 4. siječnja – dakle, nakon dugih 15 dana.

Budući da ovo nije prvi put da nam se čitatelji javljaju u svezi s velikim kašnjenjem poštanskih pošiljaka na malim relacijama, provjerili smo moguće razloge prekoračenja rokova uručenja, koji se najčešće vežu uz zastoje u prometu i neradne dane u kojima Hrvatska pošta ne obavlja dostavu.

- U poštanskom uredu Osijek, unatoč pojačanom prometu u prosincu, posljednjeg radnog dana prošle godine, odnosno 29. prosinca, na odjelu opće dostave ostao je neuručen tek minimalni broj pošiljaka bez prekoračenja rokova uručenja. Budući da navedena pošiljka nije u sustavu praćenja pošiljaka, ne možemo utvrditi što se točno dogodilo. Dnevno se u Hrvatskoj uruči i više od milijun pošiljaka, a ako dolazi do kašnjenja ili problema s dostavom, to nikako nije pravilo, nego iznimka - tvrde u Hrvatskoj pošti. Svjesni su, kažu, svojih obveza prema korisnicima, ujedno se ispričavaju primateljici pošte u Tvrđavici i pošiljateljima zbog kašnjenja. Istaknuli su kako Hrvatska pošta 85 % prioritetnih pisama uručuje u roku od jednog dana, odnosno 95 % u roku od dva dana, dok se sve ostale pošiljke uručuju nakon tri radna dana. U rokove uručenja ne ubraja se dan prijma pošiljke, vrijeme kašnjenja zbog netočne ili nepotpune adrese primatelja, vrijeme kašnjenja zbog zastoja u prometu te neradni dani u kojima se ne obavlja uručenje poštanskih pošiljaka. Sve navedeno nema veze s božićnom čestitkom brižnih učenika, koja je uredno adresirana i poslana još 20. prosinca, a nije stigla čak ni za Novu godinu. M. Mandić

U 2018. SKUPLJE POŠTANSKE USLUGE

- Nakon dugogodišnje stagnacije cijena, a uz kontinuiran rast troškova vezanih uz dostavne procese, nužne kapitalne investicije u sortirne strojeve i gradnju novih sortirnih kapaciteta, Hrvatska pošta je od 1. siječnja 2018. korigirala cijene usluga. Izmijenjeni su: cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu, cjenik poštanskih usluga u međunarodnom prometu i cjenik ostalih usluga - javljaju iz Hrvatske pošte.

Cijena najčešće korištene usluge, odnosno slanja pisama unutar Hrvatske i u inozemstvo, ostat će nepromijenjena, ali su povećane cijene za dopisnicu, preporučenu pošiljku i pismene pošiljke s označenom vrijednosti. Tako dopisnica poskupljuje na 3.10 kuna, preporučena pošiljka mase do 50 grama na 2 kune, dok slanje vrijednosnih pošiljaka poskupljuje u dijelu cijene po masi koja će sada iznositi 17.50 kuna. Dio usluga, kao što su plus za dopisnicu, kreativna pošta, pakiranje pošiljaka i prepakiranje pošiljaka ukida se, dok će slanje knjiga i tiska pojeftiniti za 7 - 17 %.

Najčitanije iz rubrike