Osijek
SMANJIVANJE NEZAPOSLENOSTI

Trideset mjeseci posao za 25 Antunovčanki
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Radi smanjenja nezaposlenosti na njezinu području, Općini Antunovac odobren je projekt zapošljavanja žena u lokalnoj zajednici u programu “Zaželi – Program zapošljavanja žena” sufinanciran europskim sredstvima preko Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. - 2020. Ukupna je vrijednost projekta 3.368.081,12 kuna te se financira u stopostotnom nepovratnom iznosu.

Prijavu je, kaže načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, pripremila Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o., a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek, Centar za socijalnu skrb Osijek, Općina Vladislavci i LAG Vuka-Dunav, koji će pomoći u identifikaciji i odabiru ciljnih skupina i krajnjih korisnika projekta.

- Provedba će trajati 30 mjeseci, a zaposlit će se 25 nezaposlenih žena u skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom. Prva aktivnost u projektu nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava raspisivanje je natječaja za zapošljavanje žena, a zaposlenice će ostvariti pravo na iznos minimalne plaće u RH. Osnovni je cilj aktivnosti koje će se provoditi u sklopu programa, osim poticanja zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih žena i žena niže razine obrazovanja, prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, njihova socijalizacija, a samim time i poboljšana kvaliteta života – kaže Tubanjski.

Žene će u okviru ovoga programa raditi na organiziranju prehrane, kućnim poslovima i uređenju okućnica, održavanju osobne higijene i osnovne zdravstvene skrbi, psihosocijalnoj podršci te posredovati u ostvarivanju različitih prava. Usluge su prilagođene uočenim potrebama starijih osoba, a osobito potrebama za pomoć u prevladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti.

Inače, dodaje Tubanjski, Općina Antunovac već sedam godina provodi sličnu mjeru, koja je trajala do šest mjeseci godišnje, preko javnih radova HZZ-a, koja je uključivala i mjeru pomoći u kući za starije osobe. Kroz te i ostale javne radove bile su zaposlene 182 osobe iz općine Antunovac, a prošle je godine, uz Općinu Antunovac, program skrbi za stare i nemoćne provela i udruga LAG Vuka-Dunav. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike