Osijek
POSTOJEĆI OBJEKTI U BIOS-U POSTALI PRETIJESNI

U rekonstrukciju će i treća zgrada, traži se i novi prostor
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Nakon što su zgrada “A” i “B” BIOS-a sagrađene sredstvima EU fondova, i posljednja treća zgrada na toj lokaciji u istu će “recepturu”. No samo u rekonstrukciju, zgrada “C” će naime ostati u istim gabaritima, bit će rekonstruirana izvana i iznutra, dobit će novu fasadu i krov, ali i nove sadržaje.

- Riječ je o projektu “Rekonstrukcija i opremanje hardverskog laboratorija Poduzetničkog inkubatora BIOS-a” kojim ćemo nabaviti opremu poput nekoliko 3D printera, 3D skenera, ali i dva CNC stroja. Ova će oprema biti na raspolaganju prije svega stanarima BIOS-a, za izradu prototipova ili čak i malih serija njihovih proizvoda - pojašnjava Saša Lamza, direktor BIOS-a.

S obzirom na to da je ovakva sofisticirana oprema još uvijek rijetka na ovim slavonskim prostorima, dodatni je to napor ove potporne institucije u daljnjem unaprjeđenju lokalnog sustava potpore i pružanje dodatnih usluga malim i srednjim poduzetnicima. Projekt je istina u početnoj fazi, a do ožujka iduće godine trebao bi zaživjeti i vrijedan je nešto više od šest milijuna kuna.

No još jedna je zanimljivost kada je u pitanju BIOS - razmišlja se o mogućnosti njegova prostornog proširenja. Lamza, premda nerado, jer još uvijek je početna faza, otkriva kako se razgovara s prvim susjedima - Unija papirom.

- U tim razgovorima uključen je i naš vlasnik Grad Osijek. Postoji obostrani interes, Unija je u potrazi za novim prostorom, a mi bismo se širili - kaže Lamza. I nije da nema logike u takvom razmišljanju, naime BIOS je pun, 41 tvrtka je stanar s 200-tinjak zaposlenih, a postoji i lista čekanja.

- Imamo, naime, gotovo pravilan ritam izlazaka tvrtki koje su prerasle BIOS i onih koji ulaze na njihovo mjesto. Zanimljivo je da novi korisnici ne dolaze k nama isključivo i samo zbog subvencija koje imaju u smislu plaćanja najma, nego i zbog svojevrsne radne atmosfere. Naime, ovdje su u kontaktu s kolegama sličnih djelatnosti - kazuje Lamza.

Zanimljiva je i uloga BIOS-ova coworking prostora, dio je to BOIS-a koji je slobodan za korisnike, prije svega iz IT djelatnosti, koji nemaju potrebe za stalnim poslovnim prostorom. I ovdje se uvode poboljšanja, brzina interneta se sa sadašnjim 100 Mbit/s “diže” na 500 Mbit/s.

- Svjesni smo da je coworkingu za neko masovnije korištenje možebitni nedostatak prostorna udaljenost od centra grada, pa u dogovoru s još jednom gradskom tvrtkom nastojimo ponuditi olakšice za dolazak k nama - kazuje zaključno Lamza.

BIOS ima sedam zaposlenih, poslovna godina i ovaj put će završiti “u plusu”. No za ovakvo stabilno poslovanje, pa općenito i dobar glas o BIOS-u na nacionalnoj razini, Lamza ne zaboravlja zahvaliti svojim prethodnicima. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike