Ekonomija
NOVA UREDBA O ZAŠTITI PODATAKA

Zaštita privatnosti na razini cijele Europske unije
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Prvi ovogodišnji seminar u okviru HUP-ovog PUMA programa, Praktični vodič za postizanje sukladnosti s GDPR uredbom, održan je jučer na zahtjev članova s ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o propisima koji imaju otežanu primjenu u praksi.

Nova europska uredba o zaštiti podataka ima i zakonsku snagu za primjenu u RH te nije potreban dodatni zakon koji bi je potvrđivao osim onog koji će regulirati neke pojedinačne stvari poput nadzornog tijela koje se treba nanovo definirati, imenovati povjerenika i one koji će biti zaduženi za nadzor.

- Cilj je ove uredbe izjednačiti i osnažiti zaštitu privatnosti na području cijele Europske unije te donosi najveću novost da Hrvatska tu nije izolirana, nego se mora pridržavati onoga što EU donosi. Ovdje vrijedi i pravilo harmonizacije: odluke koje se donesu u bilo kojem dijelu EU-a vezane uz zaštitu privatnosti primjenjuju se u svim zemljama članicama - kazao je predavač William Bello iz Ustanove za obrazovanje odraslih ILBA.

Najveća novost svakako su visine kazni u slučaju kršenja uredbe, koje dosežu do 20 milijuna eura, ili 4 % ukupnog globalnog prihoda konsolidirane bilance tvrtke koja je učinila pogrešku. Tomu će se pridružiti mogućnost kolektivnih tužbi. Predviđene su i kazne za fizičke osobe koje su odgovorne za uredbu, a Zakon će donositi visinu takvih kazni.

- Bilo bi dobro da svi primijete, shvate i prihvate da je visina kazni ta koja potiče ljude da razmišljaju o uredbi, međutim, bit je uredbe da ipak počne promjenu mentaliteta i pristupa zaštiti privatnosti. Osnovni je cilj da se organizacijama koje prikupljaju i obrađuju osobne podatke počne mijenjati svijest o tome da je to nečija privatnost koju treba poštovati i štititi - istaknuo je Bello.

U svom je predavanju ovaj magistar matematike naglasio da su preostala još 132 dana do početka primjene uredbe (25. svibnja), te je ostalo još vrlo malo vremena da se tvrtke pozicioniraju i usklade sa samom uredbom. A. Andrejek

Preostala su još 132 dana do početka primjene uredbe (25. svibnja)

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike