Magazin
MARIJANA PETIR

Samo 6 % mladih nositelji su OPG-a
Objavljeno 13. siječnja, 2018.
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu raspravljao je o nizu važnih pitanja. A o čemu je konkretno riječ?

- Na dnevnom redu bila je rasprava o pristupu financiranju, pitanju izravnih plaćanja u ruralnom razvoju, pristupu zemljištu, novim mjerama za poticanje smjene generacija i prenošenje vlasništva nad OPG-om, edukacija mladih poljoprivrednika i inovacije. To je pet ključnih naglasaka Izvješća o provedbi instrumenata ZPP-a za mlade poljoprivrednike u EU-u nakon reforme iz 2013., koje u ime Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj izrađuje talijanski zastupnik Nicola Caputo.

Što je posebno istaknuto u tom Izvješću?

- Caputo je naglasio kako je samo šest posto nositelja OPG-a u EU mlađe od 35 godina te je stoga predložio da se pružanje potpore za instrumente ZPP-a za mlade poljoprivrednike nastavi, a da se maksimalna razina financiranja poveća iznad 2 %. Naglasak u Izvješću je i na smanjenju dodatnih prepreka za mlade poljoprivrednike, kao što su pristup kapitalu, nedostatak poslovnih vještina i nedostatak planova nasljeđivanja...

U mnogim EU članicama kasni prijenos OPG-a sa starijih članova na mlađe, što demotivira mlade poljoprivrednike. Pojasnite to malo šire?

- Velik broj poljoprivrednika u poodmakloj dobi živi na granici siromaštva jer su njihove mirovine izrazito niske, pri čemu svi umirovljenici koji su kroz bavljenje poljoprivredom ostvarili mirovinu imaju primanja ispod razine praga siromaštva, što je alarmantno. Voljela bih da u okviru ovoga izvješća razgovaramo o mehanizmu uvođenja minimalne nacionalne mirovine kako se ne bi dogodilo da oni koji su cijeli život proizvodili hranu za nas kad dođu u starosnu dob i ne mogu više raditi žive na rubu siromaštva.

Još jednom ste pozvali Europsku komisiju da ispuni obećanje o izjednačavanju kamata na kredite?

- Sve dok hrvatski poljoprivrednici plaćaju osam posto kamata na kredite, a oni u državama članicama u zapadnoj Europi 0,2 posto, jasno je da ne polazimo s istih osnova i da ne možemo biti konkurentni.(D.J.)

Najčitanije iz rubrike