Sport
POČINJE EURO

Krećemo po zlato!
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Bučno navijanje je nužno, a atmosfera može biti užarena i bez ružnih povika na račun suparnika

Nema nam pomoći! Čuje se iz zvučnika pjesma splitskog TBF-a u press centru Spaladium Arene. Isto mjesto devet godina poslije. I sličan, što bi Dalmatinci rekli, šušur koji vlada dan uoči svakog velikog rukometnog natjecanja. Istina, taj “šušur“ ne osjeti se u gradu Splitu. To je samo običan lijep, sunčan dan koji Splićani koriste za ispijanje kava na rivi i terasama kafića.

Brzo su se “lokalnom điru“ prilagodili i švedski i islandski novinari pristigli u Split. U blizini Spaladium Arene zaposjeli su terase i ispijali kavu u majicama kratkih rukava. Znojili su se zato oni koji sudjeluju u organizaciji Europskog prvenstva. Press centar već je osposobljen za rad, međutim oko nas su se još razvlačili kabeli. Kažu domaći organizatori, svaki sljedeći sastanak s “glavešinama“ iz EHF-a znači neku novu ideju, promjenu plana.

Dolenčićeva pa Linina režija

Promjena plana nema kada je u pitanju današnji raspored. U 20.30 Hrvatska protiv Srbije počinje svoj nastup na eurosmotri 2018. Prije toga, u 18.15, snage će odmjeriti Švedska i Island, u susretu kojim će se zapravo otvoriti natjecateljski dio A skupine. Službeno otvorenje predviđeno je nakon završetka prve, a uoči druge utakmice. Premda je ponovno to program u Dolenčićevoj režiji, neće trajati duže od 15 minuta (neslužbeno, trebao bi doći kompletan državni vrh). A nakon toga vidjet ćemo što je to proteklih dana režirao Lino Červar. Dan prije odredio je 16 igrača s kojima će danas krenuti u “bitku za jedino zlato koje nedostaje“. Imat će Linini ratnici strašnu potporu s tribina Spaladiuma, više od 12 tisuća gledatelja. Srpska reprezentacija i dalje je velik mamac u kojem god sportu se igralo. I obratno. Ulaznice su već rasprodane. Mnogi u Splitu kojima rukomet i nije baš napet, a takvih u gradu, pokraj Hajduka i nekadašnjeg trostrukog košarkaškog prvaka Europe, i nije malo, reći će “zanimaju me samo Srbi“.

Ostati cool

Tenzija će sigurno biti. Nadamo se kako će sve ipak ostati u onim normalnim granicama. Da naši rukometaši neće morati ”tijelima braniti Srbe“, kako je odgovorio Igor Karačić na pitanje što ako dođe do nereda. Bučno navijanje svakako je nužno. Od prve minute susreta. Nakon što dostojno odslušamo obje himne. Atmosfera može biti užarena i bez uvreda i bez uobičajenog folklora i povika iz nekih opera. U takvoj atmosferi jedini koji moraju ostati cool naši su rukometaši. Oni nestrpljivo čekaju taj petak. Svjesni su kako je Srbija tek prva stepenica na putu prema konačnom cilju. Za koji se nadamo da će završiti 28. siječnja u Areni Zagreb.

- Najvažnije je da hladne glave uđemo u susret - apelira Luka Cindrić, najbolji hrvatski i europski rukometaš u 2017. godini.

I, naravno, prikazati odmah na startu pravu Hrvatsku. Bude li tako, uza sav respekt koji zaslužuju, srpski rukometaši jedino bi u tom slučaju mogli zapjevati pjesmu TBF-a: Nema nam pomoći!

Iz Splita: Krešimir LACKOVIĆ
Šestorica prekobrojnih

Lino Červar u Split je poveo 22 igrača, a jučer je obznanio na kojih šest danas neće računati. Izvan zapisnika ostat će Ivan Pešić, Marino Marić, Tin Kontrec, Halil Jaganjac, Denis Buntić i Šime Ivić. Svi oni mogu se nadati nastupu već u Splitu. Naime, pravila su takva da je moguće promijeniti dva igrača u Splitu, dva u drugom krugu i dva za finalni vikend.

20.30 SATI

HRVATSKA PROTIV SRBIJE POČINJE NASTUP NA EURU

Možda ste propustili...

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike