Novosti
NEZAKONITI PRELASCI GRANICE

Zbog migracijskog pritiska policija ustrojava obučni centar kod Spačve
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Vlada je u četvrtak na sjednici izmjenama triju uredbi omogućila ustrojavanje nove jedinice u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, smještajno-obučnog centra u kojemu će biti policijski službenici granične policije, a zbog stalnog migracijskog pritiska, pogotovo nezakonitih prelazaka granice.

Izmijenjene su Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova, Uredba o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika te Uredba o plaćama policijskih službenika, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objašnjava da se zbog intenzivnih aktivnosti koje provodi MUP, Ravnateljstvo policije i Uprava za granicu s ciljem pristupanja Republike Hrvatske schengenskom prostoru ukazala potreba ustrojavanja smještajno-obučnog centra granične policije, a on će se nalaziti u Spačvi u tamošnjem hotelu.

"Razlozi za to su u činjenici da na tom dijelu državne granice postoji stalni migracijski pritisak, pogotovo vezan uz nezakonite prelaske granice, što pred MUP stavlja zahtjev osiguranja dovoljnog broja policijskih službenika s obzirom na to da ih u PU vukovarsko-srijemskoj nema dovoljno te svakodnevno 120 policajaca iz raznih dijelova Hrvatske putuje kako bi preuzeli smjenu za ispunjenje ove zadaće", objašnjava Božinović.

To dovodi do velikih troškova, a s druge strane, učinkovitost nije na zadovoljavajućoj razini jer se troši dosta vremena na putovanja, dodaje.H

TROŠKOVE PLAĆA EU

Osim smještaja, u centru će se obavljati i obuka, specijalistički tečajevi te stručno osposobljavanje ne samo hrvatske granične policije nego i drugih članica EU-a, u suradnji s Frontexom. Sveukupni troškovi centra financirat će se iz fondova EU-a, a u njemu će stalno zaposleno biti devet zaposlenika, i to ne novozaposlenih, već preraspodijeljenih iz drugih PU. "Dakle, ovo su izmjene koje idu ukorak s realnim potrebama", konstatirao je premijer Andrej Plenković.

Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta